Miliardarul ceh Petr Kellner, proprietarul PRO TV, se numără printre cele cinci persoane care și-au pierdut viața sâmbătă în urma prăbușirii unui elicopter în Alaska, potrivit The New York Times. El se afla la bordul unui elicopter închiriat, Airbus AS350 B3, care s-a prăbușit în apropierea ghețarului Knik din Alaska.
O singură persoană aflată la bord a supraviețuit, iar starea sa este gravă, dar stabilă, potrivit Alaska State Troopers.
Omul de afaceri ceh era un practicant al schiatului pe ghețar, un sport extrem foarte scump care presupune lansarea pe ghețar, dintr-un elicopter special adaptat, pentru a coborî pe zăpada neatinsă de nimeni până atunci. Costul unei astfel de aventuri era de aproximativ 15.000 de dolari de persoană.
Kellner controlează grupul ceh PPF Group, care a cumpărat de la gigantul american AT&T pachetul majoritar de acțiuni al Central European Media Enterprises (CME), compania – mamă a Pro TV, tranzacție aprobată în toamna anului trecut de Comisia Europeană.
Petr Kellner (55 de ani), cel mai bogat om din Cehia, deține un imperiu economic cu legături extrem de strânse cu piața rusă, dar și cu China, potrivit presei locale și internaționale.
În februarie 2020, senatorul american Marco Rubio (Partidul Republican) a cerut într-o scrisoare trimisă Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, și Procurorului General, William Barr, investigarea implicațiilor pentru securitatea națională a Statelor Unite a preconizatei vânzări de către concernul american AT&T a companiei Central European Media Group Enterprises (CME) către compania cehă PPF, deținută de afaceristul Petr Kellner. PPF Group a reacționat ferm față de scrisoarea lui Rubio, acuzându-l că utilizează informații false. Nici o investigație oficială nu a fost deschisă în SUA.
Kellner se clasează pe locul 73 în ultimul top Forbes al miliardarilor din întreaga lume, cu o avere estimată la 15,5 miliarde de dolari. El și-a început cariera în Cehia anilor 90, vânzând produse de birotică. A devenit un jucător important când, prin intermediul fondului de investiții PPF, a preluat acțiunile multor companii de stat privatizate de guvernele Cehiei din acea perioadă. În 1995, PPF a cumpărat 20% din acțiunile celei mai mari companii locale de asigurări, Česká Pojišťovna, preluând și managementul.
Din acel moment, Kellner a devenit un jucător major pe piața din Cehia și a început expansiunea de business în regiune. A preluat controlul asupra unor afaceri din sectoare diverse, precum Home Credit (credite non-bancare), Sotio (biotehnologie), O2 Cehia (telecom), Polymetal International (minerit, metale rare), Skoda Transportation (inginerie, construcție de locomotive și mijloace de transport în comun), PPF Banka (bancă), PPF Real Estate Holding (investiții imobiliare), RAV Agro (agricultură).
Companiile controlate de Kellner prin intermediul fondului PPF au avut legături puternice de afaceri în Rusia, de la operațiuni de creditare (prin Home Credit), la comerț (prin lanțul de retail online Eldorado, vândut în 2016) și minerit (Polymetal).
Într-un studiu publicat în 2019 la editura Routledge despre influența Rusiei în Europa de Est, activistul bulgar pentru democrație Ognian Shentov, președintele Center for the Study of Democracy, arăta că Petr Kellner este un ”activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar și după anexarea ilegală a Crimeei și invazia din Estul Ucrainei”, dar și pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse Moscovei de UE. Shentov arată în studiul citat că, potrivit unor surse din media, biografia lui Kellner e strâns legată de comerțul exterior al Cehoslovaciei comuniste, un domeniu dominat de fostele servicii secrete.
Un articol de opinie publicat de Forbes în 2014 despre schimbarea de direcție geopolitică a Cehiei arăta că Petr Kellner este ”un avocat al unei cooperări mai adânci cu Rusia”.
De altfel, într-un interviu din 2012 în presa din Cehia, Kellner a spus că este în favoarea realegerii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. În același interviu, el spunea că gradul de corupție din Cehia (stat membru UE și NATO) e mai mare decât în Rusia, unde el avea afaceri cifrate la miliarde de dolari.
Studiul ”The Kremlin Playbook” publicat de think-tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) în 2019 îl descrie pe Kellner drept un om de afaceri cu legături economice în Rusia care gravitează în jurul înaltelor cercuri politice din Cehia.
Simpatia lui Kellner pentru Rusia era cunoscută încă de la apariția Wikileaks – telegramele secrete ale Departamentului de Stat din SUA. Ambasadorul american la Praga nota într-o asemenea depeșă din 2008 că Petr Keller i-a transmis îngrijorarea că cetățenii cehi sunt văzuți din ce în ce mai mult de ruși drept interpuși ai SUA. Potrivit ambasadorului american, Keller i-a mai spus că aproape fiecare rus pe care-l întâlnește își exprimă dezamăgirea că guvernul Cehiei a decis să găzduiască un radar al armatei SUA și că rușii se simt trădați că ”frații slavi din Cehia” susțin o prezență americană în regiune.
Kellner este, potrivit presei locale, unul dintre apropiații președintelui Milos Zeman, un pro-rus convins și un militant pentru reorientarea Cehiei spre Rusia și China. În 2014, Kellner și Zeman au fost protagoniștii unui scandal politic major după ce presa locală a scris că președintele s-a întors dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de miliardar. Kellner participase la întâlnirea dintre președinții Zeman și Xi Jinping, dat fiind că el operează și pe piața din China afaceri în domeniul împrumuturilor nebancare (prin compania Home Credit), dar și în domeniul telecom, unde compania O2 are un parteneriat cu Huawei.