Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care propune eliminarea treptată a reglementărilor din piața de energie, inclusiv a plafoanelor de preț la gaze și energie electrică, începând de la 1 aprilie 2025, cu o perioadă de tranziție de un an, până la 1 aprilie 2026, când piața se va liberaliza complet. Scad și plafoanele maxime la care producătorii pot vinde gaze și plafoanele până la care furnizorii sunt decontați.
În prezent, prețurile sunt plafonate la clientul final. De exemplu, la gaze, un client casnic plătește maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus). La energie electrică, un client casnic plătește maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus) pentru un consum de până la 100 kWh inclusiv și maximum 0,80 lei/kWh (TVA inclus) pentru consum cuprins între 100,01 și 255 kWh. Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh. Și pentru firme, prețurile sunt plafonate în mod similar.
Acum, Autoritatea de reglementare (ANRE) a propus etapizarea măsurilor de ieșire din schema de sprijin, în sensul introducerii unei perioade de tranziție de 1 an de zile, începând de la data de 1 aprilie 2025 și până la data de 31 martie 2026.
Prețul maxim pentru această perioadă va fi stabilit pe baza unei formule. Astfel, prețul energiei electrice/gazelor naturale din contractele cu clienții finali aferent fiecărei perioade subsecvente pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 este stabilit ca
sumă a componentei de achiziție și a componentei de furnizare. Pentru componenta de achiziție va fi stabilită o valoare maximă, tot pe baza unei formule, luând în considerare media ponderată a prețurilor rezultate din toate tranzacțiile cu produse standardizate pe termen mediu și lung realizate pe piețele la termen și media ponderată a prețurilor de închidere a PZU, la care se aplică un coeficientul de 1,1 care acoperă eventuale dezechilibre/profilare. Și pentru componenta de furnizare va fi stabilită o valoare maximă. La calculul prețul final facturat pentru consumul realizat în perioada de tranziție este stabilit va fi luat în considerare minimul dintre prețul energiei electrice/gazelor naturale din contract și prețul energiei electrice/gazelor naturale realizat.
În plus, va fi stabilită obligația furnizorilor de energie electrică/gaze naturale de a elabora oferte pentru perioade subsecvente de cel puțin 3 luni.
Scade plafonul pentru producători
În prezent, producătorii din România pot vinde gaze naturale la prețul maxim de 150 lei/MWh. În ultimele luni, însă, prețul pe piața liberă a scăzut sub acest plafon. Totuși, producătorii au vândut la prețul maxim permis, pentru că asta le poate asigura un profit mai mare. Astfel, plafonul ținut artificial în sus prin schema de plafonare a statului a ținut și prețurile ridicate.
În acest sens, Ministerul Energiei propune ca producătorii să vândă gaze cu maxim 120 lei/MWh, în perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025.
Scade plafonul de decontare pentru furnizori
În prezent, furnizorii cumpără energia electrică din piață la prețul real, o vând clienților la prețurile plafonate și își recuperează ulterior diferența de la Guvern, care o plătește din bugetul de stat. Totuși, ei pot deconta energia până la prețul maxim de 900 lei/MWh. Dacă au cumpărat mai scump, trebuie să suporte singuri acest cost.
Acum, odată ce prețurile din piața liberă au scăzut, Ministerul Energiei propune și pentru furnizori să scadă plafonul de decontare la 700 lei/MWh.
Scad plafonul pentru taxa de solidaritate și valoarea de tranzacționare prin mecanismul centralizat
De asemenea, având în vedere scăderea preţurilor pe pieţele de energie electrică, Ministerul propune reducerea plafonului pentru care se plăteşte taxa de solidaritate de către producătorii de energie electrică la 400 de lei/MWh în vederea asigurării sursei financiare necesare susţinerii schemei de sprijin.
Pe baza aceloraşi considerente, se propune reducerea valorii de tranzacţionare prin Mecanismul de achiziţie centralizată de la valoarea de 450 de lei/MWh la 400 de lei/MWh, această măsură asigurând reducerea impactului bugetar, în procesul de compensare, şi fluidizarea circuitelor financiare în sensul că furnizorii vor avea sume mai mici blocate în desfăşurarea activităţii.
O altă prevedere a proiectului de act normativ se referă la reducerea perioadei de aplicare a Mecanismului de achiziţie centralizată de la data de 31 martie 2025 la data de 31 martie 2024, participarea voluntară la acest mecanism începând cu data de 1 aprilie 2024, precum şi posibilitatea tuturor producătorilor de energie electrică de a participa în mod voluntar la acest mecanism pentru a se putea relua tranzacţiile pe baza mecanismelor concurenţiale şi pentru a se stimula creşterea lichidităţii, astfel încât să se permită furnizorilor achiziţia de energie necesară prin contracte pe termen mediu şi lung;
Se elimină „taxa pe soare”
În plus, conform unui comunicat al ministerului, se propune eliminarea „taxei pe soare”.
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din Romania (APCE) arăta, recent, că ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor, în ciuda asigurărilor din partea Guvernului că nu va introduce aşa numita „taxă pe soare”. „În ciuda asigurărilor din partea Guvernului, că nu va introduce aşa numita „taxă pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat”, se menţionează în comunicatul transmis luni de asociaţie. Potrivit sursei citate, prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum.