BREAKING. OMV Petrom, după ce Parlamentul a extins taxa de solidaritate pentru a fi aplicată și companiei: „Amendamentele votate încalcă principiile Constituției, prin retroactivitate”

OMV Petrom Foto: OMV Petrom

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, afirmă că amendamentele adoptate miercuri de Parlamentul României, care extind taxa de solidaritate astfel încât să oblige și compania la plată, sunt „îngrijorătoare” și încalcă principiile Constituției, prin retroactivitate.

„Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituției României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiții depind, printre altele, de un regim fiscal și de reglementare previzibil. Menționăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creștere cu 60% față de anul precedent. Din această sumă, 2 mld lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut”, a transmis compania, la solicitarea Economedia.

Reamintim că Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care extinde taxa de solidaritate, astfel încât să oblige și OMV Petrom la plată, după ce compania a anunțat anterior că nu datorează această taxă.

Proiectul de lege aprobă o ordonanță de Guvern (nr. 186/2022) ce impune o contribuție de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, conform cu un regulament european în acest sens. Această taxă se aplică companiilor care au peste 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, motivând că sub 75% din cifra de afaceri a companiei provine din aceste sectoare.

Întreg statul român a reacționat la această declarație, spunând că OMV Petrom trebuie să plătească această taxă, mai ales după ce compania a anunțat că a obținut anul trecut un profit record de peste 10 miliarde de lei. Guvernul a trimis inclusiv ANAF în control la companie, apoi a cerut clarificări de la Comisia Europeană privind aplicarea acestei taxe.

Acum, parlamentarii au adus modificări la legea de aprobare a ordonanței Guvernului, astfel încât să extindă această taxă inclusiv la OMV Petrom, deși nu specifică în mod clar numele companiei.

Astfel, un amendament depus de grupurile parlamentare PSD, PNL și UDMR și adoptat miercuri de Camera Deputaților include noi activități care vor fi luate în considerare la calcularea cifrei de afaceri a companiei care provine din sectoarele vizate de taxa de solidaritate. (Detalii, AICI)

Foto: OMV Petrom

Comentarii

  1. Mostruoasa coalitie e scapata de sub control, sunt curios cine pushuieste chestia asta conflictuala, am un feeling ca dl general se crede la razboi cu mediul privat din Romania, nu vor frate sa se lase talhariti guvernamental ca sa isi atinga el planurile ceausiste …
    Am un feeling ca Ciolacu va fi mai maleabil

  2. Cand Seful Statului o calca sistematic in picioare si scapa nepedepsit, ce mai conteaza ?

    A trecut si Ordonanta 13, e Gata !

    Candva, o poza simbolica pt. istoria Romaniei, Iohannis in dreapta ‘tatalui’, Dragnea in stanga …

    Ce mai e de zis ? Poate aflam si ce parere are Curtea de Justitie Europeana despre toate aceste legi ale hotiei…

  3. Hotul striga hotii !
    …asa traduc eu, pacatosul, comentariile mafiotilor care au dublat preturile la combustibil si au facut profituri unice in istoria OMV ului, repatriate la austrieci…
    Dar e in regula, vine ea scadenta la toate si ptr toti…sa vedeti atunci taxe: ptr eternitate !!!..!!!…!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *