Miercuri, 21 iunie, Petrom va anunța decizia de investiție comercială în extracția gazelor din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, cu rezerve estimate de 80-120 de miliarde de metri cubi, au spus mai multe surse din piață pentru Economedia. Petrom este operatorul de proiect și se află într-un consorțiu cu Romgaz, fiecare deținând câte 50% din compania de proiect.
Vineri, 16 iunie, vor începe lucrările la gazoductul Tuzla – Podișor, care va prelua gazele extrase de Petrom de la țărmul Mării Negre pentru a le introduce în Sistemul Național de Transport, operat de Transgaz.
Potrivit informațiilor oferite anterior, perimetrul Neptun Deep va produce, în trei ani de la începerea exploatării (sfârșitul lui 2026), circa 7 miliarde de metri cubi de gaze pe an, în condițiile în care, acum, producția națională de gaze este de circa 9 miliarde de metri cubi anual.
Reamintim că, în Marea Neagră, mai avem operatorul BSOG, care extrage gaze, în limita a un miliard de metri cubi de gaze anual.
Pentru a ajunge să extragă gazele, consorțiul Petrom – Romgaz va trebui să investească circa 4 miliarde de euro, în următorii trei ani. Lucrările propriu-zise vor fi făcute de un terț, puține fiind firmele care dețin tehnologiile de foraj deepwater.
Una dintre acestea este ExxonMobil, compania care era inițial în consorțiu cu Petrom în Marea Neagră, dar care și-a vândut partea sa de afacere Romgaz, pentru 1,1 miliarde de dolari. O platformă de foraj deepwater poate costa un milion de dolari pe zi.