BREAKING Purtătorul de cuvânt al PNL declară că asumarea răspunderii guvernului a fost decisă de coaliție. Ionuț Stroe: Conducerea PNL a știut, dar nu s-a discutat la ședința de miercuri

G4Media aug. 24, 2023 0 comentarii
psd pnl

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat joi pentru G4Media că asumarea răspunderii guvernului, anunțată de premierul Marcel Ciolacu, a fost decisă de coaliție.

Articol de Cristian Pantazi

”Da, angajarea răspunderii a fost agreată și stabilită în cadrul coaliției PSD-PNL. Sunt două motive pentru această decizie. Primul motiv e cât se poate de pragmatic, e nevoie rapid de efectele pozitive ale legilor, dată fiind situația bugetară. Al doilea motiv ține de tehnica legislativă, sunt anumite legi organice care nu pot fi modificate decât prin lege, nu prin OUG. E calea cea mai rapidă de a avea modificările rapid”, a spus Ionuț Stroe pentru G4Media.

Întrebat dacă decizia a fost discutată în ședința de miercuri a PNL, Ionuț Stroe a răspuns negativ.

Mai mulți vicepreședinți PNL au declarat pentru G4Media că anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu a reprezentat ”o surpriză”.

Context

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de reformă a aparatului administrativ și măsurile fiscale.

„Aș vrea să iau puțin de la noi, cei cu putere de muncă, și de la cei care fac foarte muți bani pentru a da și la pensionari care au muncit o viață și la cei aflați în nevoi. Acesta este modul corect în care un stat trebuie să se comporte în fața cetățenilor săi”, a susținut premierul.

Ciolacu a spus că își „pune mandatul pe masă” în fața Parlamentului, pentru ca românii să vadă cine vrea reformă și cine luptă pentru privilegii.

Articolul 114 din Constituție prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată de Parlament. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege se consideră adoptat.

Sursa foto colaj: Octav Ganea / Inquam Photos, Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *