BREAKING România, pe primul loc în UE la investigațiile Oficiului European de Luptă Antifraudă în legătură cu furtul fondurilor europene

bani-euro-salariu-pexels-1024x592

România e pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul investigațiilor lansate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în legătură cu fraudarea fondurilor europene, potrivit raportului pentru 2023 făcut public miercuri de instituție. Cu cele 16 investigații ale OLAF, România conduce clasamentul, urmată de Bulgaria (14), Ungaria (11), Italia (11) și Franța (9).

Unul dintre dosarele majore investigate de OLAF în România a vizat o fraudă informatică internațională. OLAF și Parchetul European (EPPO) au investigat o suspiciune de fraudă în valoare de 15 milioane de euro.

Investigațiile se referă la proiecte IT finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a sprijini inovarea și a crește productivitatea.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Investigațiile au scos la iveală o schemă complexă de fraudă internațională, pusă în aplicare de mai mulți actori și entități situate în Cipru, Cehia, Malta, Monaco și Statele Unite ale Americii, care ar fi sustras milioane de euro din fondurile UE prin intermediul unor facturi false sau incorecte, iar apoi ar fi încercat să spele banii.

În 2023, OLAF și-a finalizat investigația complementară privind aspectul financiar al infracțiunii și a recomandat recuperarea a 15 milioane de euro către bugetul UE, suma totală cu care UE a contribuit la proiectul investigat.

Ancheta penală desfășurată de EPPO este în curs de desfășurare. În noiembrie 2023, EPPO a efectuat 38 de percheziții la domiciliu și la sediu și a obținut o cantitate mare de probe, inclusiv date stocate pe dispozitive IT.

Protecția mediului e o altă direcție abordată de OLAF, iar în cadrul unei operațiuni inspectorii organizației au colaborat cu de autoritățile locale din România pentru confiscarea a 353 de litri de insecticid în valoare de aproximativ 100 000 EUR

Într-un alt dosar din 2023, OLAF a ajutat autoritățile să demonteze o rețea infracțională care producea țigări ilicite în Spania și apoi le introducea în contrabandă în Europa. Rețeaua avea legături cu Polonia, România, Grecia, Italia, Slovacia și Ucraina.

După ce a primit informații, OLAF a asigurat legătura cu autoritățile naționale competente din statele membre. OLAF a creat o rețea de schimb de informații între investigatori care a accelerat colectarea și schimbul de date, a oferit analize, sprijin tehnic și a facilitat adoptarea unei strategii comune de investigare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: