BREAKING România vrea să amâne depunerea planului fiscal până după alegeri – Surse

Marcel Bolos, ministrul Finantelor, Marcel Ciolacu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

România vrea să amâne până după alegeri depunerea planului fiscal pentru reducerea deficitului bugetar, afirmă surse consultate de Economedia. Informația a fost publicată inițial de Europa Liberă.

Planul fiscal menit să reducă deficitul bugetar în următorii şapte ani trebuie transmis Comisiei Europene până pe 15 octombrie 2024, spunea în această săptămână ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. El a precizat că unele state-membre au solicitat prelungirea acestui termen pentru ianuarie – februarie 2025.

Însă România va organiza alegeri prezidențiale și parlamentare, la finalul acestui an, astfel: pe 24 noiembrie (primul tur al alegerilor prezidențiale), pe 1 decembrie (alegerile parlamentari), pe 8 decembrie 2024 (al doilea tur al alegerilor prezidențiale). În urma acestor alegeri, se va forma un nou Guvern.

Problema deficitului României

Deficitul bugetar al României a ajuns la 4,02% din Produsul Intern Brut, în primele șapte luni ale anului, în condițiile în care în proiectul de buget Guvernul își propunea un deficit de 5% pentru întreg anul 2024.

Ministerul Finanțelor arată în Raportul privind situaţia economică şi bugetară pe primul semestru că România a înregistrat ”un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar, potrivit documentului public. Ministerul condus de Marcel Boloș arată că în primele șase luni veniturile bugetare au fost mai mici decât programul asumat de guvern și cere reducerea cheltuielilor bugetare.

Guvernul a adoptat săptămâna aceasta rectificarea bugetară prin care a majorat ținta de deficit bugetar pentru finalul anului la 6,94% din PIB.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a admis însă că există riscul ca deficitul bugetar să depășească 8% din PIB în acest an, așa cum avertizat deja Consiliul Fiscal.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat pe 12 septembrie că „încă nu a fost tot planul prezentat coaliţiei. Aşa am hotărât, că îl prezentăm în coaliţie. (…) Nu vor fi taxe noi”, a spus premierul.

Prim-ministrul a subliniat că în discuţiile purtate cu Comisia Europeană s-a ajuns la concluzia eliminării unor excepţii fiscale. „Nu poţi să dai excepţii, (…) să spui ‘sunt excepţii pe viaţă’, că atunci nu mai avem Cod Fiscal şi normal că acest lucru ne-a spus Comisia: nu puteţi trăi într-o lume de excepţii în funcţie de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul. Ce vă spun cu certitudine, medicamentele, alimentele, lucruri deja discutate la Comisie vor rămâne la 9%”, a declarat și anterior Marcel Ciolacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.