Și Curtea de Apel desființează actualul directorat al Hidroelectrica, „perla energiei” aflată în plin proces de listare / Decizia este executorie, dar poate fi atacată cu recurs

hidroelectrica-fb

Și Curtea de Apel București a decis să anuleze procedura prin care „perla energiei” din România, Hidroelectrica, și-a ales directoratul în anul 2019, confirmând o decizie similară dată de Tribunalul București în aprilie 2022. Decizia este executorie, dar poate fi atacată cu recurs. Procesul a fost inițiat de un fost director financiar concediat și apoi repus în funcție tot de către instanță. Hidroelectrica este în plin proces de listare la bursă, Fondul Proprietatea, acționar minoritar, dorind să listeze minim 15% din pachetul de 20% pe care îl deține la companie, până la jumătatea acestui an.

Decizia instanței:

Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelanta Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. să plătească intimatului Chiriac Petronel suma de 17.311,62 lei cu titlul de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VI-a. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 01.03.2023
Document: Hotarâre  316/2023  01.03.2023

Procesul a fost inițiat de Petronel Chiriac, fost director financiar al companiei. În noiembrie 2017, Petronel Chiriac a fost concediat, dar ulterior a contestat decizia de concediere. Printr-o decizie pronunțată în decembrie 2020, instanța a hotărât să îi dea dreptate lui Petronel Chiriac și l-a repus în funcția deținută la Hidroelectrica înainte de concediere. De asemenea, Tribunalul a mai decis că Hidroeletrica trebuie să îi plătească lui Petronel Chiriac despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, de la data concedierii si până la reintegrarea efectivă, sume actualizate cu dobânda legală şi indicele de inflaţie, calculate la data plăţii efective, scria atunci Financial Intelligence.

„Hotărârea judecătorească a Curții de Apel București denotă clar că procesul de selecție și numire a celor cinci directori Hidroelectrica a fost unul neconform. În mod normal, companiile de stat sau cele cu capital majoritar de stat trebuie să respecte Ordonanța 109/2011 privind guvernanța corporativă și să își aleagă directorii în baza unui concurs cu reguli clare. Or, în cazul Hidroelectrica, concursul a avut numeroase vicii de procedură și a minimizat șansele candidaților care nu erau favorizați”, a declarat ulterior Mihai Kehaiyan, avocatul care l-a reprezentat pe reclamant în acest proces.

„În fapt, cei cinci directori ai Hidroelectrica nu mai acum nicio calitate legală – nu mai pot semna acte, nu mai pot reprezenta societatea. Practic, ei nu mai operează ca membri ai directoratului Hidroelectrica începând cu 1 martie. Interesant ar fi de văzut ce se întâmplă cu toate salariile și primele pe care le-au obținut din 2019 și până astăzi, luând în calcul că procesul de recrutare și selecție prin care aceștia au fost numiți în funcție a fost declarat nul. Ceea ce am obținut noi, prin cele două decizii fără echivoc ale instanțelor, nu reprezintă doar o victorie împotriva uneia dintre cele mai importante companii din domeniul energiei, ci este și o victorie împotriva practicilor de fraudare a selecțiilor organelor de conducere în cadrul companiilor cu capital de stat. Sunt tot mai dese cazurile când companiile de stat aleg să pună în practică proceduri interne care contravin legii și sunt profund viciate de terțe interese”, a adăugat Mihai Kehaiyan.

Directoratul actual al Hidroelectrica și-a început mandatul în data de 10 iunie 2019, pentru 4 ani.

Ministru al Energiei era atunci Anton Anton, membru ALDE. Ministerul Energiei este acționar majoritar al Hidroelectrica.

Când a lansat procedura de recrutare a directoratului, Hidroelectrica aștepta de la membri trăsături precum „expunere sindicală și politică”. Unul dintre obiectivele acestei conduceri era listarea la bursă a companiei. Procedura de listare nu a avut loc nici până în prezent, deși directoratul mai are doar un an din mandat, ci ar urma să aibă loc abia în acest an, în contextul în care acționarul minoritar Fondul Proprietatea a anunțat că își va lista propriul pachet de acțiuni.

Directoratul Hidroelectrica ales este format din: Bogdan Badea, președinte, și membrii Marian Bratu, Răzvan Ionuț Pătăliu, Radu Cristian Pop și Cristian Vladoianu.

Directoratul Hidroelectrica este remunerat cu o indemnizație fixă lunară netă, conform contract de mandat, de 22.846 lei.

Economedia a solicitat un punct de vedere din partea Hidroelectrica și îl va publica imediat ce îl va primi.

Comentarii

  1. Judecatorii la noi sunt hoti sau cum? Vreau si eu bani pentru ca am stat acasa degeaba. Cum adica sa se plateasca salariile cand omul nu a muncit nimic si a stat acasa? Aceasta nu este dreptate, ESTE FURT!

  2. Care este legatura intre procesul cu fostul director financiar si defiintarea directoratului ? Din ce motive este defiintat directoratul ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *