BREAKING Statele UE au aprobat pachetul de împrumuturi pentru înarmare de 150 miliarde de euro

armata romana, capu midia, romania, nato, militari, soldati, antrenament, exercitiu militar, himars, rachete, sisteme de aparare aeriana Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marți, în Consiliul UE, uriașul pachet de împrumuturi cu o valoare de 150 de miliarde de euro pentru înarmarea țărilor membre și partenere, inclusiv Ucraina, anunță Comisia Europeană. Aceasta este o schimbare istorică pentru UE a fost determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de cererile președintelui american Donald Trump ca Europa să cheltuiască mai mult pentru propria securitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Statele membre au ajuns astfel la un acord în cadrul Consiliului UE cu privire la instrumentul SAFE (Security for Action for Europe). Astfel cum s-a propus în planul ReArm Europe / Readiness 2030, Comisia va mobiliza până la 150 de miliarde de euro pe piețele de capital, oferind pârghii financiare statelor membre ale UE pentru a accelera investițiile în domenii-cheie ale apărării, cum ar fi apărarea antirachetă aeriană, dronele sau dispozitivele strategice.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Vremurile excepționale necesită măsuri excepționale. Salut acordul de astăzi privind SAFE, instrumentul nostru de împrumut pentru pregătirea industriei de apărare, ca fiind un pas înainte esențial. Europa trebuie să își asume acum o mai mare parte din responsabilitatea pentru propria securitate și apărare. Prin SAFE, nu investim doar în capacități de ultimă oră pentru Uniunea noastră, pentru Ucraina și pentru întregul continent; consolidăm, de asemenea, baza tehnologică și industrială de apărare europeană. Este vorba despre pregătire. Este vorba despre reziliență. Și este vorba despre crearea unei piețe cu adevărat europene pentru apărare. Europa face un pas înainte – cu hotărâre, cu unitate și cu o foaie de parcurs clară către Readiness 2030.”

Andrius Kubilius, comisarul pentru apărare și spațiu, a declarat: „Aprobarea instrumentului de împrumut în domeniul apărării SAFE reprezintă un pas înainte esențial în consolidarea securității și a pregătirii de apărare a Europei. Salut acest acord al statelor noastre membre – acesta trimite un semnal clar că Europa este pregătită să investească în propria apărare, în rezistența sa și în baza sa industrială. Împreună, statele membre pot cumpăra acum și cu Ucraina, pentru Ucraina și în Ucraina. Acesta nu este doar un instrument financiar; este un angajament politic pentru o Europă mai sigură, mai capabilă și mai unită.”

Statele membre au acum la dispoziție șase luni de la intrarea în vigoare a regulamentului pentru a-și prezenta planurile naționale inițiale, pe care Comisia le va evalua ulterior.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Inițiativa va permite țărilor UE să împrumute de la Bruxelles și să cheltuiască pentru sisteme și platforme de armament prin achiziții comune și a fost propusă de Comisia Europeană la începutul acestui an ca mijloc de accelerare a reînarmării continentului.

Politica reprezintă o victorie pentru Franța și alte țări care au solicitat o abordare de tip „Buy European” în ceea ce privește stimularea investițiilor în domeniul apărării pe continent, pe fondul temerilor legate de fiabilitatea pe termen lung a SUA ca partener și furnizor în domeniul apărării, generate de președintele Donald Trump.

Eforturile anterioare ale Franței de a delimita cheltuielile de apărare doar pentru companiile din UE s-au lovit de o rezistență dură din partea unor țări precum Germania, Italia, Suedia și Țările de Jos, care au legături strânse cu producătorii de apărare din afara UE.

Cel puțin 65% din costul produselor ar trebui să fie cheltuit în UE, Norvegia și Ucraina. Restul ar putea fi cheltuit pe produse din țări terțe care au semnat un pact de securitate. Drept urmare, include țări precum Ucraina, dar nu include Statele Unite ale Americii, Turcia sau Marea Britanie.

Marea Britanie a făcut presiuni susținute pentru a fi inclusă în inițiativă, în special având în vedere rolul său cheie într-o „coaliție europeană a voinței” menită să consolideze capacitățile de apărare ale continentului. Întreprinderile britanice din domeniul apărării, inclusiv BAE Systems și Babcock International, sunt profund integrate în industria de apărare a unor țări din UE precum Italia și Suedia.

Dacă țări terțe precum SUA, Regatul Unit și Turcia ar dori să participe la inițiativă, acestea ar trebui să semneze un parteneriat de apărare și securitate cu UE.

Discuțiile dintre Londra și Bruxelles cu privire la un astfel de pact au început, dar s-au împotmolit în cererile pentru un acord mai amplu între UE și Regatul Unit, care ar include și aspecte controversate, precum drepturile de pescuit și migrația.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.