Președintele american Donald Trump vrea să impună taxe directe de 50% pentru Uniunea Europeană, începând cu data de 1 iunie 2025, mai mult decât dublu față de tariful propus anterior pentru UE. Bursele europene scad după anunț.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Uniunea Europeană, care a fost formată cu scopul principal de a profita de Statele Unite în ceea ce privește COMERȚUL, a fost foarte dificil de abordat. Puternicele lor bariere comerciale, taxele TVA, penalizările corporative ridicole, barierele comerciale nemonetare, manipulările monetare, procesele nedrepte și nejustificate împotriva companiilor americane și multe altele, au condus la un deficit comercial cu SUA de peste 250 000 000 000 de dolari pe an, o cifră total inacceptabilă. Discuțiile noastre cu ei nu duc nicăieri! Prin urmare, recomand un tarif direct de 50% pentru Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie 2025. Nu există niciun tarif dacă produsul este construit sau fabricat în Statele Unite. Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestei probleme!”, a scris Donald Trump, pe rețeaua sa Truth Social.

Trump a fost deranjat de lipsa de progrese în negocierile comerciale cu UE, care a insistat să reducă tarifele la zero, chiar dacă președintele a insistat public asupra menținerii unei taxe de bază de 10% pentru majoritatea importurilor.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Olof Gill, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a refuzat să comenteze imediat, spunând că așteaptă până după o convorbire telefonică între Maroš Šefčovič, comisarul european pentru comerț, și reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer. Gill nu a precizat când are loc convorbirea.

Cei mai importanți trei indici bursieri europeni au scăzut puternic după postarea lui Trump: Indicele DAX din Germania și indicele CAC din Franța au scăzut cu 2,6 % și, respectiv, cu 2,8 %. Indicele FTSE de la Londra a scăzut cu 1,3%. Contractele futures pe bursă din SUA au scăzut, de asemenea, cu peste 600 de puncte, sau 1,7%.

Tariful pe care Trump intenționează să îl impună UE este mai mult decât dublu față de tariful „reciproc” inițial de 20% care a fost aplicat pentru scurt timp în aprilie, înainte ca el să suspende rapid aceste tarife pentru a permite continuarea negocierilor.

Pauza este programată să expire la 9 iulie. De la pauză, singurul acord comercial care a fost anunțat este cel cu Regatul Unit.

Anul trecut, SUA a înregistrat un deficit comercial de 236 de miliarde de dolari cu UE, conform datelor Departamentului de Comerț al SUA. Este mai mic decât cifrele citate de Trump.

De la jumătatea lunii martie, administrația Trump a impus tarife de 25 % pentru oțelul și aluminiul din UE, de 25% pentru mașinile fabricate în UE și de 10% pentru toate importurile din UE.

Rata de 10 % ar trebui să rămână în vigoare până la 8 iulie, când expiră fereastra de negociere de 90 de zile a lui Trump.

Anterior, UE a oferit un acord comercial cu SUA cu tarife zero, dar Washingtonul nu a acceptat acest lucru.