BREAKING Unicredit, Raiffeisen Bank International, Erste și Banca Transilvania sunt interesate de achiziția OTP Bank România / Afacerea din România este evaluată la 300 de milioane de euro sau mai mult

otp bank Sursa foto: OTP Bank

Băncile Unicredit, Raiffeisen Bank International, Erste și Banca Transilvania sunt interesate de achiziția OTP Bank România, după ce acționarii maghiari au anunțat că vor să vândă afacerea din România, anunță Bloomberg.

Afacerea OTP Bank din România ar putea fi evaluată la 300 milioane de euro sau mai mult, au declarat pentru Bloomberg persoane apropiate tranzacției.

UniCredit SpA este o bancă italiană, RBI și Erste sunt cele două bănci de top din Austria, iar Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România.

Cele patru bănci au depus oferte fără caracter obligatoriu, au spus sursele Bloomberg, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile sunt private.

Tranzacția ar putea include, de asemenea, afacerea băncii din Republica Moldova, a spus una dintre persoane. Procesul avansează acum în cea de-a doua rundă, au spus persoanele respective.

OTP a declarat că evaluează în prezent interesul potențialilor cumpărători și va decide cu privire la viitorul filialei sale din România în funcție de rezultat. Reprezentanții Erste Bank, Raiffeisen și UniCredit au refuzat să comenteze, în timp ce un purtător de cuvânt al Băncii Transilvania nu a răspuns imediat la o solicitare pentru a comenta.

OTP Bank România, controlată de grupul maghiar OTP Bank, a fost scoasă la vânzare, a anunțat compania în data de 23 mai. OTP dorește să iasă din România, unde are o cotă de piață relativ mică, în ciuda încercărilor de ani de zile de a face achiziții.

Banca ia în calcul vânzarea OTP Bank România, testează piața, proces estimat să dureze câteva luni şi, în cazul succesului licitaţiei, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an.

„În ultimii patru ani, OTP Bank România și-a dublat dimensiunea, și-a sporit cu 50% numărul de clienți, a implementat numeroase inițiative, cu precădere în zona de digitalizare și a creat o cultură agilă, orientată spre client. În paralel cu strategia de creștere organică a băncii, Grupul OTP a decis extinderea gamei de opțiuni strategice ale OTP Bank România prin testarea pieței în vederea unei posibile vânzări a băncii”, arată un comunicat oficial al OTP Bank România.

OTP Bank estimează că procesul de vânzare este estimat să dureze câteva luni și, în cazul succesului licitației, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an.

„Acest demers nu influențează operațiunile curente, inclusiv atribuțiile și activitatea zilnică a angajaților băncii și nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România”, mai arată banca.

Amintim că OTP Bank România a încercat să se extindă prin mai multe încercări de achiziții. De exemplu, în 2017, OTP Bank a încercat să achiziționeze Banca Românească, însă tranzacția a fost respinsă de BNR. Ulterior, în 2020, banca a mai fost interesată și de achiziția Garanti BBVA România, dar tranzacția nu a mai avut loc.

Creditorul maghiar a cumpărat cu aviditate în ultimii ani omologi de la marginile estice și sudice ale Europei, cu scopul de a ajunge la o poziție de lider de piață în fiecare țară. Însă principiul general este că creditorii din întreaga Europă își raționalizează portofoliile și ies de pe piețele pe care au o cotă de piață redusă.

OTP Bank România avea în 2022 active de 19,9 miliarde lei, în creştere cu 8% faţă de 2021 și se situa astfel pe locul 10 în topul băncilor din România, după active, după ce în 2021 a ocupat locul 9. În primul trimestru, banca a raportat active de 19,6 miliarde lei, în creștere cu 6% față de nivelul consemnat în luna martie 2022, și un profit după impozitare de 15 milioane lei. Cota de piață a OTP Bank din România era de 2,9% la sfârșitul anului 2021, potrivit datelor băncii centrale.

Președintele și directorul general al OTP Bank, Sandor Csanyi, a declarat la un eveniment din 2017 că vizează o cotă de piață de 7%-8% în România și de cel puțin 10% în alte țări. Banca și-a vândut unitatea slovacă către KBC Group NV în 2020.

Sursa foto: OTP Bank

Comentarii

  1. Imi propusesem sa nu mai comentez, ca n-are sens, dar n-am putut trece peste Aberanta Neoclasicista a dl.-ui Nasui : Economia nu este o Stiinta, cel putin in stadiul actual.

    Preturile sunt date de ‘agregatul’ haotic al intregii Societatii.
    Rezumandu-ne la o singura variabila aceasta ar fi n^233(factori), desi, evident, poate fi descompusa in cate parti vreti, cum vreti, pt. ca, ghiciti ce ?: In ‘economie’ este permis ! Statistica si cherry picking-ul permit orice !

    Era Minunat ca Economia sa fie o Stiinta insa omul este un animal irational, la capatul Universului distanta de ‘realitatile’ economice: Homo Economicus si de aici dezvoltam:
    Daca aveam de-a face cu o societate alcatuita din homo economicus, imuni la propaganda consumerisma(‘gratis’, ‘reducere’, bonus’) tot mai agresiva, imuni la complexe de inferioritate, feude de statut and everything between, discutam, altfel, ‘Economia’ nu este o Stiinta pt. ca in Stiinta ‘constantele universale’ nu se schimba de la o zi la alta, luna la luna, an la an, deceniu la deceniu etc.

    Nici macar fizica nu este perfect corecta, chiar are lacune mari, legile sale de baza se clatina de ceva decenii(chiar ‘Principiul II al Termodinamicii’, viata in sine/existenta ei, este o contradictie flagranta a sa) dar implicatiile sunt prea periculoase pt. ca, evident, pot avea consecinte politice(faptul ca ar putea exista o Teorie Economica fara ‘Labor’, cea mai periculoasa idee pt. intreaga ierarhie –energia libera a Soarelui scade entropia de pe Terra! –si d’asta exista viata, o forma de ordine in haos). + trebuie sa aduca bani, deci, pana si stiinta se invarte in jurul banului, ceea ce Dl. Nasui pare sa omita^2.

    Imi pare rau ca-l postez aici dar n-am loc mai bun.
    Ma mir ca nu v-ati atins de marea lui aberatie de top, iar la RFI nu ne lasa sa dam comentarii ‘anonime’, cum e elegant pe rit olandezo-belgian a la ONU si Drepturile Omului.

    In incheiere : Sunt atatea nereguli in intreaga ‘teorie’ economica, faptul ca nici macar nu poate fi dedus ce e aia valoare, legatura intre ban si produsul valorificat, munca, cu atat mai putin intreaga comparatie intre toate necesare si cu atat mai putin cu cele nenecesare, incat numai stiintifica nu e.

    Sunt bani multi la mijloc, evident, d’asta se forteaza matematici astronomice complet aberante, dodecahedroane in plan XoY si mai stiu ce, care n-au nici cea mai mica legatura cu realitatea.

    In realitate, ca in toate si dintotdeauna, politicianul face Legea, dupa chipul si asemanarea lui.

    O seara frumoasa !

  2. P.S.(iertare!): Steve Keen le detaliaza mult mai amanuntit, desi e cam arogant, i-am citit cartile si sunt perfect de acord: In Haos nu exista ‘Echilibru'(cel mult Simetrie), tocmai prin Natura sa. (vi l-am mai mentionat, printre altii)

    Luam tot ce-am mentionat mai sus: oameni irationali * 8 miliarde, politicieni!, n+1 teorii care se bat cap in cap dar ‘ruleaza’ la nivel Macro… Care sa fie dimensiunea in care lucram ? (1)

    Clar nu-i liniara nici in ruptul capului, poate doar dintr-un punct conspirationist-totalitar de vedere in care ‘Ordinea Mondiala’ isi urmeaza ‘Programa’ Neclintit, ceea ce-i exclus pt. ca inca traim intr-un sistem feudal iar ‘balanta’ puterii nu mai inclina in vest de ceva anisori …

    Altfel spus, Teoria Economica actuala ar exista doar intr-o Distopie : Un singur Guvern, o singura valuta, un singur Sistem etc.

    Pretty cringy dar cam asta-i Mersul …

    Ar mai fi multe de zis despre un potential pui de securist dar o lasam pe viitor; il aud, imi vine sa mor.

    (1): HPC-urile pe care a fost antrenat ChatGPT s-ar descurca cu tensori de astfel de dimensiuni. Din pacate, nimanui nu-i pasa pt. ca a rezolva problema Economica a Umanitatii ar aduce 1/Profit … Egalitate, Libertate, Dreptate … Lucruri Periculoase !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *