Brevetele pentru integrarea inteligenței artificiale în reţelele electrice, în creştere puternică, arată un studiu al Agenţiei Internaţionale a Energiei

inteligenta artificiala ai Sursa foto: Dreamstime.com © Wrightstudio 

Brevetele relaţionate cu integrarea în reţelele electrice a Inteligenţei Artificiale (AI) au crescut de şase ori în ultimii ani, conform unui studiu realizat de Oficiul European de Brevete (EPO) şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), relatează agenția de știri EFE, citată de Agerpres.

Studiul, intitulat “Brevete pentru Reţele Electrice Îmbunătăţite”, demonstrează, conform unui comunicat al EPO, că acest impuls vine din progresele în integrarea digitală şi din expansiunea surselor de energie curată, ceea ce încurajează inovarea în sectorul energetic.

Două domenii în care s-a produs o creştere evidentă au legătură cu prognozele privind cererea şi oferta şi cu reţelele de încărcare pentru vehicule electrice.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Infrastructura electrică înregistrează un mare avans în prezent, iar în perioada 2009 – 2013 investiţiile în acest sector au crescut cu 30% anual, în medie, de şapte ori mai mult faţă de media din alte sectoare.

“Aşa cum subliniază recentul raport al lui Mario Draghi, pentru garantarea competitivităţii sale, Europa trebuie să fie lider în ceea ce priveşte angajamentul privind noile tehnologii curate şi promovarea tranziţiei energetice spre un viitor fără combustibili fosili. Deja s-au înregistrat progrese semnificative în acest sector, ceea ce pune în evidenţă urgenţa investiţiilor în reţele electrice mai inteligente şi flexibile, care să echilibreze actuala creştere a cererii de energie cu surse energetice variabile. Acest studiu oferă o perspectivă unică a tendinţelor în materie de brevete, servind ca o foaie de parcurs pentru tranziţia noastră spre un nou sistem energetic”, a afirmat preşedintele EPO, Antonio Campinos.

Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, a semnalat, la rândul său, că reţelele electrice inadecvate reprezintă un obstacol pentru activitatea economică şi îngreunează dezvoltarea tehnologiilor curate.

Datele studiului, potrivit lui Birol, demonstrează că inovatorii dau un răspuns la necesitatea îmbunătăţirii tehnologiei în reţelele electrice pentru ca acestea să fie mai flexibile şi competitive.

UE şi Japonia au condus în ceea ce priveşte inovarea în domeniul reţelelor electrice, fiecare deţinând 22% din totalul brevetelor legate de reţele, în perioada 2011-2022, fiind urmate îndeaproape de SUA, cu 20%.

În context european, Germania (11%), Elveţia (5%), Franţa (4%), Marea Britanie (2%) şi Italia (1%) sunt principalele ţări de origine a patentelor privind reţelele electrice.

China s-a poziţionat drept regiunea care a crescut cel mai mult în acest domeniu. Cota sa a avansat de la 7% în 2013 la 25% în 2022, depăşind UE în acel an şi devenind ţara cu cel mai ridicat număr de brevete.

Universităţile, institutele de cercetare şi micile companii joacă un rol semnificativ în inovarea pe partea de reţele electrice, constată studiul.

Majoritatea start-up-urilor tehnologice relaţionate reţelelor electrice au sediul în Europa şi SUA. Circa 37% dintre acestea au solicitat un brevet, semnificativ peste media de 6% a start-up-rilor europene, ceea ce sugerează un mare potenţial de atragere a capitalurilor de risc.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: