BRUA se va dubla cu un interconector pentru electricitate pe unde se va exporta energia produsă în Dobrogea către Vest

eoliene Rezolv Energy

Compania de stat Transelectrica, împreună cu Taqa, Meridiam, Fluor și E-Infra colaborează, sub „patronajul” ministerului Energiei, pentru realizarea Proiectului Interconector de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) 5000 MW de pe teritoriul României care se va face pe coridorul magistralei de gaz BRUA și a viitoarei magistrale Tuzla-Podișor, anunță ministerul Energiei.

„Este un proiect strategic pentru țara noastră și pentru întreaga regiune, Interconectorul HVDC putând asigura preluarea energiei verzi produse în estul României, asigurând transportul unei cantități mari de energie, pe distanțe lungi, cu pierderi minimale către vestul României și către țările UE”, potrivit ministerului.

Când acest interconector va fi gata, ceea ce se numește acum BRUA, interconector de gaz, va deveni practic un coridor de export a energiei, în general, către vestul Europei. În zona Dobrogei sunt deja peste 4.000 de MW instalați în centrale eoliene și fotovoltaice, la care se vor adăuga alte mii de MW în largul Mării Negre, platforma continentală românească, plus încă 1.400 MW în cele două noi reactoare nucleare la Cernavodă. Prin urmare, din zona Dobrogei vom avea o producție de electricitate care va depăși cererea din intern, așa că surplusul poate fi exportat înspre vestul Europei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Interconectorul HVDC va oferi un grad ridicat de flexibilitate în zonele critice ale Sistemului Energetic Național, va facilita evacuarea puterii din noile proiecte de energie curată, va asigura stabilitatea și reziliența noilor surse de energie nucleară și eoliană offshore și va stimula producția de energie verde, aducând o capacitate suplimentară de evacuare din zona Dobrogea de 5000 MW, care poate fi extinsă în viitor prin instalarea de cabluri suplimentare.

„Interconectorul de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) 5000 MW va asigura evacuarea unor cantități foarte mari de energie verde, oferind României și regiunii posibilitatea de a-și exploata importantele resurse de energie din zona Mării Negre, iar Europei una din cele mai mari surse de energie verde, prin coridorul România – Ungaria – Austria – Germania. Cu resursele energetice din Bazinul Mării Negre și interconexiunile cu țările riverane Mării Negre, România va deveni un hub energetic pentru întreaga Europă. Cred că în acest fel, pe lângă stabilitatea energetică, România va avea și un preț al energiei dintre cele mai mici în anii care vin și se va poziționa drept lider în sectorul energetic european și global. Avem toate atuurile pentru a ne asuma și a ne ridica la înălțimea acestui rol”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Printre alte obiective urmărite cu noul interconector, România vrea îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici din domeniul energiei și climei a Uniunii Europene, pentru anul 2030 și perspectiva pentru anul 2050. Întărirea și stabilitatea sistemului energetic sunt esențiale în contextul actual marcat de extinderea accelerată a capacităților de producție la nivel european.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. va asigura stabilitatea și reziliența noilor surse de energie nucleară .
    Ce înseamnă ? Poate ne explicați ăstora mai proști.
    Câtă gargară pentru o linie de transport al energiei electrice.
    De fapt exportul de gaze și de energie electrică reprezintă export de materie primă , caracteristic țărilor înapoiate economic.
    De ce nu sunt valorificate gazele in România în industria chimică ? La fel energia electrica ? ALRO Slatina a redus producția din cauza costului energiei electrice .
    Poate autorul iși va prezenta punctul de vedere față de aceste probleme.

  2. De acord,multa lume s ar înscrie dar taxa este prea mare ,min.1500 lei cit o pensie sau salar .De ce nu faceți taxa min.500 și atunci mulți s ar înscrie. Ar trebui revizuita taxa înscriere. Multumesc cu respect.

    • Postarea dumneavoastră este fără subiect logic:
      1, Ce taxa (pentru ce) ????
      2. Înscriere la ce ????

  3. Și mai ceva ,cit de credibili sinteteti,ținând cont de prezentarea facuta de dl Virgil Popescu?Și publicați număr telefon.Multumesc

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.