Bulgaria anunță o licitație și pentru gaze naturale prin conducte, iar România este gata să cumpere surplusul

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

Bulgaria a aunțat o nouă licitație pentru furnizarea de gaze naturale, dar de data asta nu va fi pentru gaz lichefiat, ci pentru cel prin conducte. Acest lucru a fost anunțat de ministrul interimar al energiei, Rosen Hristov, pentru BNT, scrie Rador.

Potrivit acestuia, sunt așteptate oferte de la companii din Grecia și Turcia, unde există cantități excedentare. El a mai explicat că a existat un mare interes pentru licitațiile pentru furnizarea de gaz lichefiat, anunțate în urmă cu câteva zile, și se așteaptă să se încheie în curând un contract. Hristov a vorbit chiar despre vânzarea cantităților excedentare de gaz, dacă Bulgaria face toate livrările pentru care negociază.

România s-a arătat interesată de surplusul de gaz din Bulgaria. Ministrul a asigurat că gazele naturale nu lipsesc în Bulgaria, subliniind chiar că „nu putem fi inundați de gaze și să ne întrebăm ce să facem cu el”. În urmă cu aproximativ o lună, Hristov a anunțat că este inevitabil ca Bulgaria să reia negocierile cu Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Cu toate acestea, piețele s-au calmat și prețurile gazelor au încetat să mai crească. Deși nu se așteaptă să existe probleme cu aprovizionarea, ministrul bulgar al energiei nu a renunțat încă la negocierile cu compania rusă.

“Nu avem încă un răspuns de la Gazprom Export la întrebarea noastră despre reluarea livrărilor. Inițial, ne-au rugat să așteptăm să se gândească la asta, iar de atunci nu s-a schimbat nimic. Prin urmare, purtăm și alte negocieri pentru a asigura cantitățile necesare. Tot mai cred că nu ar trebui să respingem un potențial furnizor, oricât de dificile ar fi negocierile cu el”, a spus Rosen Hristov. El a adăugat că la mijlocul lunii octombrie Grecia va anunța o licitație pentru stațiile de descărcare de gaz lichefiat pentru 2023 și Bulgaria va participa la aceasta. Este de așteptat să existe o licitație similară și în Turcia. Abia după ce Bulgaria își va asigura un terminal, se va solicita o ofertă pentru furnizarea unei autocisterne la un preț bun. „Gazul cu orice preț nu face bine nimănui”, a spus Hristov. El a adăugat că Bulgaria continuă să trimită zilnic cereri către Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale pentru a fi un partener de bună credință conform contractului. Ministrul a precizat însă că nici guvernul interimar, nici vreun alt guvern nu ar dori să se ajungă la un proces arbitral. Hristov se așteaptă ca astăzi, sau cel târziu în câteva zile, interconexiunea cu Grecia să primească Actul 16 și să înceapă să funcționeze de la 1 octombrie.

Sursa/Moldovagaz Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *