Bulgaria ar putea începe încă de săptămâna viitoare probele conexiunii de gaze cu Grecia

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Este posibil ca încă de săptămâna viitoare racordul de gaze cu Grecia să ajungă la ultimele probe tehnice de 72 de ore pentru punerea în exploatare, a reieșit din declarația ministrului bulgar al dezvoltării regionale, Ivan Șișkov, făcută în timpul inspecției de luni privind progresul lucrărilor de construcție a gazoductului între orașul grecesc Komotini și Stara Zagora, scrie Mediapool, potrivit Rador.

Finalizarea activităților de implementare a sistemului automatizat de control și administrare a fluxurilor de gaze prin conductă și detaliile finale au fost luate sub controlul guvernului interimar al președintelui Rumen Radev și o dată la câteva zile se efectuează inspecții și au loc întâlniri cu executantul construcției – compania greacă Avax.

Săptămâna aceasta, gazoductul trebuie să obțină actul 15, a anunțat Șișkov, în timpul vizitei la stația de măsurare a gazelor din apropierea satului Malko Kadiev din Stara Zagora. Aceasta este documentația pentru finalizarea completă a construcției, în baza căreia se emite actul 16, care permite punerea în exploatare, despre care guvernul bulgar este ferm că va avea loc la începutul lunii octombrie. Potrivit ministrului interimar al dezvoltării regionale și lucrărilor publice, dacă se va menține ritmul actual de lucru, actul 16 ar putea deveni realitate săptămâna viitoare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Mai avem puțină treabă cu constructorul. El trebuie să predea documentația, precum protocoale și probe. Sper că în această săptămână să terminăm și partea de acte, pentru a ajunge nu doar la actul 15, ci și la actul 16”, le-a spus Șișkov jurnaliştilor.

Potrivit acestuia, este posibil ca săptămâna viitoare, dacă constructorul este gata, inclusiv cu actele și proba de de 72 de ore, să se constituie imediat o comisie de stat de recepție, care își va termina treaba în 2-3 zile. După inspecția de astăzi, se va face din nou un grafic pentru finalizarea întregii proceduri, a adăugat Șișkov.

Nu au existat omisiuni din partea constructorului, doar lucrări neterminate, a adăugat el. În ultima săptămână, prin prefecții celor trei regiuni, am reușit să primim aproape toate actele care țin de completarea cadastrului. De asemenea, s-au purtat discuţii cu primăriile pentru opinii pozitive, a mai informat ministrul interimar. Doar municipalitatea din Kârdjali a pus condiții – constructorul să rezolve câteva omisiuni pentru a obține aprobarea și de la ei.

Problemele care nu sunt legate de exploatarea obiectivului și care nu vor putea fi finalizate în decurs de o lună sunt trecute la următoarea etapă de construcție, pentru a exista siguranța că vor fi finalizate și obiectivul are timp să fie pus în exploatare. Progresul de implementare este spre finalizare în termenele stabilite de constructor.

Scopul este ca de la 1 octombrie gazoductul cu o lungime de 183 km și o capacitate de 3 miliarde de metri cubi pe an să poată începe să primească cantitățile integrale convenite de gaz azer, adică 1 miliard de metri cubi pe an.

Până acum, din cauza finalizării cu întârziere a interconectorului, Bulgargaz primește doar 1/3 din cantitatea ieftină, iar celelalte cantități sunt la prețurile pieței. Dacă acest raport se va modifica, prețul pe piața internă va scădea cu 30 la sută, a calculat Bulgargaz în urmă cu câteva zile în cererea adresată autorității de reglementare a energiei pentru a reduce prețul actual cu același procent, în octombrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: