Bulgaria: Companiile din domeniul energiei și textilelor au cel mai mare risc de credit

croitorie-textile-Pexels-e1593584687639 Foto: Industria textilă / Pexels.com

Coface constată o creștere a procedurilor deschise de insolvență în 2020 în Bulgaria, potrivit publicației locale Capital, preluată de Rador, iar companiile cu cel mai mare risc de credit sunt cele din domeniul energiei și textilelor.

După un declin economic de 4,2% din cauza coronavirusului anul trecut, PIB-ul Bulgariei va crește cu 4% în 2021, estimează experții Coface Bulgaria – filiala locală a Coface franceză, care analizează, asigură și gestionează riscurile corporative ale contractorilor de afaceri.

Creșterea preconizată în Bulgaria este în concordanță cu atitudinile generale pentru regiunea Europei Centrale și de Est, iar în România, de exemplu, creșterea preconizată este de 4,2%, în Republica Cehă este de 3,6%, iar în Ungaria – 5,3%. Cu toate acestea, țara este ultima în ceea ce privește ritmul de vaccinare, ceea ce reprezintă un risc mare pentru prognoză.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Anul companiilor „zombie”

Conform statisticilor Coface, procedurile de insolvență deschise în 2020 cresc cu 4% la 514 în Bulgaria, iar companiile declarate falimentare – cu 21% până la 488. Cu toate acestea, cifrele nu sunt orientative, a declarat managerul Coface Bulgaria, Plamen Dimitrov, din cauza lacunelor mari în cadrul legislativ pentru insolvență – o problemă menționată adesea și în rapoartele de țară ale instituțiilor internaționale, cum ar fi FMI și Comisia Europeană. Și numărul anual crește din 2017, chiar și fără pandemiei.

Cu toate acestea, este interesantă scăderea cazurilor de insolvență raportate în perioada ianuarie-februarie 2021 comparativ cu începutul anului trecut. Acest lucru se datorează stimulentelor fiscale pe care le oferă țările din întreaga lume, ajutoarelor pentru plata salariilor, amânării plăților împrumuturilor, a subliniat Plamen Dimitrov. El a adăugat că ajutoarele pe termen lung au dus la formarea de companii „zombie” în Bulgaria și în întreaga lume. “Vom vedea aceste companii atunci când ajutorul de stat se va opri. Ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple în a doua jumătate a anului 2021”, a comentat Plamen Dimitrov. Coface Bulgaria se așteaptă ca numărul cazurilor de insolvență să crească semnificativ în 2021, deoarece vor prelua unele dintre companiile zombie.

Risc ridicat: energie și textile

În primul trimestru al anului 2021, cele mai riscante sectoare din Bulgaria sunt energia, textilele și transporturile, potrivit analizei Coface Bulgaria. În sectorul energetic, riscurile sunt în principal politice, vorbim și de lipsa unor asemenea reglementări în alte țări din regiune, a menționat Plamen Dimitrov.

În celălalt sector cu risc ridicat de țară – textilele, se ia în considerare consumul. “Scăderea consumului este drastică. Oamenii nu merg la muncă, nu cumpără haine și acest lucru a avut un efect negativ asupra acestui sector”, a spus Dimitrov. O veste bună pentru Bulgaria este că companiile orientate spre export din sector în Bulgaria încep să-și revină, reiese din analiza Coface. Acest lucru se datorează legăturilor comerciale întrerupte cu Orientul Mijlociu și Îndepărtat, care permit Bulgariei să se poziționeze ca o alternativă la piețele externe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: