Bulgaria crede că va îndeplini criteriile de inflație din zona euro până în septembrie și ar putea adopta moneda europeană în 2025

zona schengen euro UE bani Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Bulgaria este pe cale să îndeplinească până în septembrie criteriul de inflație necesar pentru aderarea la zona euro, potrivit ministrului de Finanțe Asen Vassilev, scrie Novinite. Vorbind la o conferință axată pe uniunea monetară, Vassilev și-a exprimat încrederea în capacitatea Bulgariei de a îndeplini criteriile necesare în termenul specificat.

“Inflația este în scădere rapidă, situându-se în prezent la 3,3%, sub valoarea de referință necesară pentru aderarea la zona euro”, a declarat Vassilev. Cu toate acestea, el a precizat că acest indicator este monitorizat pe o perioadă de 12 luni. În timp ce Bulgaria se pregătește să publice raportul său periodic de convergență în luna iunie, țara a fost de acord să solicite un raport suplimentar de îndată ce criteriul privind inflația va fi îndeplinit.

“În momentul în care vom îndeplini criteriul de inflație, vom solicita Comisiei Europene un raport de convergență suplimentar, deschizând calea pentru intrarea Bulgariei în zona euro în 2025”, a explicat Vassilev ca răspuns la întrebările privind calendarul de aderare.

În pofida recomandărilor Fondului Monetar Internațional (FMI) care îndeamnă la majorarea taxelor, Vassilev a afirmat că guvernul nu intenționează să crească taxele. Această poziție vine în contrast cu comentariile anterioare ale liderului GERB, Boyko Borissov, care a sugerat că majorările de taxe sunt inevitabile din cauza politicilor fiscale.

Vassilev a evidențiat recenta restabilire a cotei taxei pe valoarea adăugată (TVA) la 20%, cu excepția sectorului restaurantelor, ca un exemplu al abordării guvernului în materie de impozitare. În timp ce FMI a recomandat egalizarea cotei TVA în toate sectoarele, Vassilev a subliniat opoziția Ministerului de Finanțe față de această excepție.

“Nu avem nicio intenție de a crește taxele”, a reiterat Vassilev, referindu-se la propunerile FMI, care includ impozitarea progresivă a persoanelor fizice și eliminarea plafonului de asigurare.

Pe de altă parte, președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, a confirmat zilele trecute că Bulgaria ar putea adopta euro în 2025. Această declarație a venit în urma unor discuții cu oficiali bulgari, inclusiv cu premierul demisionar Nikolai Denkov, cu vicepremierul demisionar Maria Gabriel și cu ministrul demisionar de finanțe Assen Vassilev.

Donohoe a subliniat importanța eforturilor Bulgariei de a controla inflația, despre care a afirmat că este crucială pentru realizarea adoptării euro în 2024. Potrivit tratatelor UE, decizia de a solicita evaluări economice suplimentare aparține guvernului bulgar. Donohoe și-a exprimat încrederea în capacitatea Bulgariei de a îndeplini criteriile de aderare la zona euro, declarând că nu este o chestiune de dacă, ci de când va adera Bulgaria.

 

Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Comentarii

  1. Bulgarii, rusii si romanii au ramas ultimii desi au indeplinit primii conditiile pentru zona euro, zona Schengen, Visa Waiver, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *