Guvernul interimar de la Sofia a adoptat, la reuniunea săptămânală care a avut loc miercuri, o decizie privind introducerea unor restricţii temporare cu privire la accesul anumitor produse ucrainene pe teritoriul Bulgariei, informează Agerpres, care citează BTA.
Potrivit ministrului Agriculturii, Yavor Gechev, Bulgaria a decis să urmeze exemplul altor trei ţări, care sunt îngrijorate că piaţa lor este saturată de cerealele ucrainene. “Avem produse în valoare de mai multe miliarde pe care credem că vom avea dificultăţi în a le vinde şi vom înregistra pierderi, dacă nu luăm măsuri”, a spus ministrul Agriculturii, Yavor Gechev.
Informaţia a fost confirmată şi de postul Radio Bulgaria, conform căruia Guvernul de la Sofia a introdus un embargou temporar asupra importurilor de produse alimentare din Ucraina, cu excepţia tranzitului. “Pe parcursul ultimului an, o cantitate semnificativă de alimente a rămas în ţară şi a perturbat lanţurile alimentare. Dacă această tendinţă va continua sau se va intensifica, consecinţele pentru companiile bulgare vor fi extrem de severe. Suntem forţaţi să adoptăm aceste măsuri naţionale pentru că autorităţile europene analizează încă o măsură adecvată”, a declarat premierul interimar Galab Donev.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a transmis că acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt “inacceptabile”, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.
Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.