Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia cooperează pentru transportul gazelor din Azerbaidjan către Europa

gaz Sursa/Facebook Moldovagaz

Operatorii reţelelor de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia au propus transportarea cantităţilor suplimentare de gaze promise de Azerbaidjan Europei, a anunţat preşedintele bulgar Rumen Radev, citat de Reuters.

Uniunea Europeană caută alternative la gazul rusesc după invazia Rusiei în Ucraina.

În cadrul unei întâlniri cu președintele azer Ilham Aliev, Radev a declarat că cele patru țări ale Uniunii Europene și-au oferit rețelele pentru a permite livrări mai rapide și mai ieftine de gaze azere către Europa Centrală, de Vest și de Sud.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Comisia Europeană a semnat în iulie un memorandum de înțelegere cu Azerbaidjanul pentru a dubla importurile de gaze naturale azere la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an până în 2027.

Într-un comunicat al Transgaz se arată că ar putea fi transportate până la 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, din Turcia și Grecia către Europa de Est, Centrală și de Vest, prin Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Acest lucru ar permite consumatorilor europeni să primească mai multe cantități de gaze naturale prin conductele Coridorului Sudic de Gaze. 

„În următorii ani vom vedea cel puţin o dublare a producţiei şi a exporturilor către Europa. Trebuie să avem resurse”, a declarat presei președintele azer Ilham Aliev, subliniind că țara sa este de mult timp un partener și un furnizor de încredere.

Gazoductul Trans-Adriatic, ultima etapă a rețelei de gazoducte a Coridorului Sudic de Gaze, a adus anul trecut peste 8 miliarde de metri cubi de gaz azer în țări europene precum Italia. Anul acesta, Azerbaidjanul intenționează să crească importurile cu 40%, până la 11,2 miliarde de metri cubi.

Președintele bulgar Radev a declarat că o altă rută ar putea fi mai rapidă și mai ieftină pentru a prelua o parte din volumele suplimentare.

“Ceea ce se oferă va permite … transportul imediat al livrărilor azere prin rețelele integrate de gaz ale acestor țări”, a declarat Radev.

Radev va discuta ideea cu alți lideri din Balcani și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care sâmbătă sosește la Sofia pentru lansarea oficială a unei legături de gaz între Bulgaria și Grecia. Aceasta va transporta inițial 1 miliard de metri cubi de gaz azer pe an către Bulgaria.

“Sunt convins că acest lucru va permite nu doar gazului azer să ajungă în Bulgaria, ci și în Europa în volume mai mari și va sprijini securitatea energetică a întregului continent european”, a declarat Aliev.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: