Bulgaria solicită UE o amânare de doi ani înainte de a opri importul de petrol rusesc

petrol, sonda Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Preşedintele Comisiei pentru Energie din cadrul Adunării Naţionale de la Sofia, Radoslav Ribarski, a declarat că Bulgaria solicită UE o amânare de doi ani înainte de a opri importul de petrol rusesc, scrie publicația bulgară BNR, citată de Rador.

În prezent, nu există niciun răspuns oficial la solicitarea Bulgariei.

„Dacă nu se obţine o amânare, Bulgaria se poate opune prin veto asupra deciziei comune. În mod categoric, ne vom lupta până la capăt”, a adăugat Ribarski.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Odată cu noul pachet de sancţiuni propus împotriva Rusiei, Comisia Europeană intenţionează să oprească treptat importul de petrol rusesc până la sfârşitul anului.

Agenţia Reuters transmite că Bruxelles-ul va permite Ungariei, Slovaciei şi Republicii Cehe să poată face acest lucru din 2024, în timp ce o astfel de excepţie nu este prevăzută şi pentru Bulgaria.

Surse UE au declarat pentru Reuters că Bulgaria a cerut excepţii de la planificatul embargou al UE asupra petrolului rusesc, deoarece rafinăria Lukoil Neftochim Burgas, cel mai mare furnizor de combustibil, procesează ţiţei rusesc. Dar UE nu a oferit concesii Bulgariei, susţin sursele.

Conform propunerii iniţiale, prezentată săptămâna trecută de Executivul comunitar, companiile europene ar fi trebuit să înceteze să mai ofere servicii de shipping, brokeraj, asigurări şi finanţare pentru transportul petrolului rusesc la nivel global, la o lună după adoptarea noilor sancţiuni.

În urma rezervelor manifestate de Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, Comisia Europeană şi-a revizuit propunerea formulată săptămâna trecută. Aceasta prevedea încetarea importurilor de petrol rusesc într-un termen de şase luni şi a celor de produse petroliere până la sfârşitul anului în curs, acordând o derogare până la sfârşitul anului 2023 pentru Ungaria şi Slovacia, ţări fără ieşire la mare şi a căror aprovizionare cu petrol depinde de conducta Drujba. Dar durata acestei derogări a fost considerată insuficientă de cele două ţări, iar Republica Cehă a cerut să beneficieze şi ea de acea derogare. Prin urmare, Comisia Europeană a prelungit-o cu încă un an, până la sfârşitul anului 2024, şi a inclus de asemenea Republica Cehă.

Pentru a intra în vigoare, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni propus de Comisia Europeană va trebui să fie aprobat de toate cele 27 de state membre.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: