Bulgarii sunt în prezent divizați în ceea ce privește aderarea la zona euro, cu 46% în favoarea și 46% împotrivă, potrivit celui mai recent raport „Standard Eurobarometer” pentru Bulgaria, care a chestionat cetățenii între 11 octombrie și 1 noiembrie. Acest lucru marchează o creștere de 9 puncte a sprijinului pentru zona euro în comparație cu datele anterioare, scrie Novinite.
În ciuda acestui sprijin în creștere, Bulgaria rămâne divizată în această privință. În schimb, sprijinul pentru moneda unică în întreaga Uniune Europeană se situează la 74%. Raportul arată, de asemenea, că două treimi dintre bulgari consideră că posibilitatea de a circula liber în UE reprezintă cel mai mare avantaj al apartenenței la UE, 85% dintre bulgari fiind de acord cu principiul liberei circulații, ușor peste media UE de 84%.
Perspectiva pozitivă asupra Uniunii Europene este ceva mai puternică în Bulgaria comparativ cu media UE, 52% dintre bulgari având o părere favorabilă despre UE, față de 44% în întreaga Uniune.
În ceea ce privește securitatea internațională, aproximativ jumătate dintre bulgari consideră că invazia rusă din Ucraina reprezintă o amenințare directă atât pentru țara lor, cât și pentru UE. În ciuda acestei îngrijorări, sprijinul pentru trimiterea de ajutor militar Ucrainei rămâne unul dintre cele mai scăzute din UE, cu doar 26% dintre bulgari în favoarea acestei inițiative. Pe de altă parte, o majoritate puternică, 75%, sprijină acordarea de asistență umanitară celor afectați de război.
În ceea ce privește apărarea și producția militară, 54% dintre bulgari cred că UE ar trebui să își consolideze capacitatea de a produce echipamente militare, ceea ce este ușor mai puțin decât media UE de 69%. În plus, există un consens general în Bulgaria că țara ar trebui să investească mai mult în cheltuielile de apărare.
La nivel național, principalele probleme care preocupă bulgarii sunt inflația (46%), urmată de preocupările legate de situația economică (28%) și relațiile internaționale (18%).