Bulgartransgaz se pregătește pentru transport de hidrogen

Redacția feb. 2, 2023 0 comentarii
Hydrogen Storage In Renewable Energy

Operatorul de stat de gaze Bulgartransgaz caută un consultant care să analizeze starea unor secțiuni ale rețelei sale pentru transport de hidrogen prin amestecarea în diferite procente cu gaze naturale, precum și ce investiții vor fi necesare pentru reechiparea anumitor instalații ca să poată face acest lucru, scrie Mediapool, potrivit Rador.

Licitația publică anunțată este de 350.000 de euro fără TVA și la ea a participat un singur candidat – firma Simatex EOOD, care se ocupă de comerț, montaj și service de instalații, inginerie, tranzacții imobiliare, import, export. Proprietarul său este Ludmil Stoianov, în vârstă de 37 de ani. Ultimul raport public al companiei este din 2018, iar la acea dată a avut un profit de 379.000 de leva.

Autoritatea contractantă Bulgartransgaz nu a ieșit încă cu un raport privind admiterea singurului candidat până la deschiderea ofertei. Intenția operatorului de gaze este de a obține o analiză dacă anumite secțiuni și sub-secțiuni ale rețelei naționale pot transporta, în starea lor actuală, un amestec de gaze naturale – hidrogen în concentrații de până la 5%, până la 10% și peste. până la 20% conținut de hidrogen. Dacă nu este posibil, ce trebuie făcut pentru a asigura exploatarea sigură și rentabilă a anumitor părți ale rețelei, astfel încât operatorul să poată evalua ce investiții vor fi necesare pentru aceasta.

Instalatiile anunțate pentru explorare sunt stațiile de comprimare Ihtiman, Kardam si Lozeneț, aceasta din urmă fiind o parte importantă a punctului de conectare al rețelelor de gaze din Bulgaria și Turcia – Strandja/Malkochlar, care face parte din vechiul gazoduct transbalcanic. Prin intermediul acestuia, Gazprom a furnizat gaze Turciei, prin Ucraina, România și Bulgaria, dar după lansarea Turkish Stream, această rută nu mai este folosită de ruși. După eliberarea capacității sale de 15-16 miliarde de metri cubi pe an pe teritoriul bulgar, Bulgartransgaz intenționează să îl folosească pentru transferul de gaz azer în Europa de Vest, iar acest proiect urmează să fie analizat pe 3 februarie în cadrul unei reuniuni la Baku. Bulgartransgaz dorește și o analiză a stațiilor de măsurare a gazelor, a mai multor instalații de epurare și a robinetelor liniare pentru a vedea dacă sunt capabile să primească un amestec de gaz și hidrogen. O parte din tronsoanele rețelei de gaze anunțate pentru atribuire reprezintă un traseu care face legătura cu gazoductul din apele Dunării, lângă Ruse și Giurgiu. Rămâne de văzut dacă operatorul de gaze va încredința lucrarea companiei Simatex.

Dezvoltarea rețelei bulgare de gaze pentru transportul hidrogenului este în contextul perceperii hidrogenului ca și combustibil ecologic al viitorului și al proiectelor pentru a începe implementarea acesteia în Bulgaria, aceste lucruri fiind incluse în Planul de Redresare și Reziliență, prin care Bulgaria va primi gratuit peste 12 miliarde de leva până în 2026. Separat, există proiecte private pentru transformarea complexului de cărbuni Marița Iztok într-o Vale a Hidrogenului, iar centralele termice americane studiază serios posibilitatea transformării capacităților, inclusiv cu hidrogen.

Cele mai multe dintre aceste proiecte au în vedere producerea de hidrogen verde din energie solară la fața locului, dar în cazul unei cereri mai mari de hidrogen pentru industrie și chiar pentru transport, va fi necesar și transportul combustibilului, ceea ce înseamnă adaptarea rețelei de gaze pentru a-l transporta într-un raport procentual diferit cu gazele naturale.

În vara anului 2021, Bulgartransgaz s-a alăturat Alianței Europene pentru Hidrogen Curat, care își propune să creeze un canal de investiții pentru producție la scară largă și să sprijine cererea de hidrogen curat în UE. Ambiția este implementarea la scară largă a tehnologiilor cu hidrogen până în 2030, stimulând producția de hidrogen cu emisii scăzute de carbon și hidrogen verde, precum și transportul și distribuția acestuia. La inițiativă participă 23 din cei 45 de operatori de transport europeni, membri ai organizației europene ENTSOG.

La sfârșitul anului 2021, a fost anunțată și o intenție de cooperare pe hidrogen între operatorul de gaz bulgar și DESFA din Grecia, care prevede pregătirea infrastructurii energetice transfrontaliere pentru implementarea tehnologiilor și sistemelor cu hidrogen și crearea unei piețe de hidrogen în UE, care fac parte din obiectivele energetice și climatice ale Europei, în conformitate cu Acordul de la Paris.

În vara trecută, șeful Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, a anunțat că urmează negocierile privind conectivitatea rețelelor de gaze ale celor două țări pentru transferul hidrogenului, din cauza cerinței CE de a avea o conectivitate de minim 5 la sută până în ianuarie. Atunci, Malinov a spus că s-au stabilit obiective mai ambițioase – o conectivitate de până la 10-15% și a anunțat un proiect de conectare a Sofia și Salonic cu o conductă de hidrogen.

Celălalt operator de gaze din Bulgaria – ICGB -, care gestionează legătura de gaz dintre Bulgaria și Grecia prin gazoductul Komotini – Stara Zagora, examinează de asemenea posibilitățile pentru transport de hidrogen. De asemenea, compania consideră că prin modificarea instalației se va putea transporta combustibilul viitorului.

Sursa: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *