Bundesbank a cumpărat uscătoare de rufe pentru a putea preschimba bancnotele distruse în inundațiile devastatoare din 2021

Bancnote Bundesbank Bundesbank / Flickr

Unul dintre riscurile cu care te poți confrunta dacă ții banii la saltea este să rămâi fără ei în cazul unor inundații. Acest lucru s-a întâmplat anul trecut în Germania, în landurile Renania-Palatinat și Renania de Nord – Westfalia, când inundații devastatoare au ucis 180 de oameni și au provocat pagube de 30 de miliarde de euro. Pe lângă asta, apele au afectat sute de mii de bancnote aflate în locuințe, magazine sau bănci, potrivit spainsnews.com.

“A eclipsat toate cazurile similare cu care am avut de-a face în Germania de Est și în Bavaria,” a explicat Johannes Beermann, membru în consiliul Bundesbank, la o conferință de presă. Bundesbank a primit peste 1,5 milioane de bancnote ude, unele dintre ele contaminate cu ulei sau alte reziduuri. Numărul a fost atât de mare în condițiile în care seifurile băncilor de economisire Volksbanks și Sparkassen din regiune au fost inundate. Circa un milion dintre aceste bancnote au venit de la bănci și 500.000 de la persoane fizice.

Majoritatea pachetelor cu bani erau atât de afectate încât nu a fost posibilă dezlipirea bancnotelor una de alta, ceea ce făcea imposibilă numărarea lor. Bundesbank a fost nevoită să angajeze personal adițional și să achiziționeze uscătoare de rufe. Din iulie 2021 și până la finalul lui ianuarie 2022, când operațiunea a luat sfârșit, Bundesbank a preschimbat bancnote în valoare de peste 100 de milioane de euro.

Banii de la saltea

Procesul a scos în evidență cât de mulți bani țin germanii la saltea. În medie, banca a primit mult mai mulți bani pentru preschimbare față de ceea ce o persoană declară în sondaje sau declarații fiscale. Beermann a subliniat cazul unui cetățean care a venit cu pachete de bani pline de apă și noroi în valoare de peste un milion de euro. “Doar datorită spiritului inovator al angajaților am putut rezolva această problemă,” a subliniat el.

Beermann a precizat că este nevoie de o anumită expertiză pentru a usca banii fără a-i distruge, pe ciclul cel mai lent al uscătorului, și a sfătuit oamenii să nu facă așa ceva acasă. “În orice caz, dacă cineva simte vreo tentație irezistibilă, uscătorul este întotdeauna mai bun decât cuptorul, care nu trebuie folosit în niciun caz pentru așa ceva,” a adăugat el.

Bundesbank a acordat prioritate bancnotelor, iar acum vine rândul următoarei etape care vizează monedele și care se va încheia la jumătatea lui martie. Este vorba de circa 1,2 milioane de monede, în valoare de circa un milion de euro. Unele dintre ele au fost aduse foarte murdare și ruginite, astfel încât nu pot fi utilizate aparatele de numărat. În unele cazuri, Bundesbank a recurs la clești de țevi pentru a sparge fișete de monezi sudate.

Bundesbank / Flickr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *