Germania se află probabil acum în recesiune, deoarece cererea externă este slabă, consumatorii rămân prudenți, iar investițiile interne sunt reținute de costurile ridicate ale împrumuturilor, a anunțat luni Bundesbank într-un raport lunar despre cea mai mare economie europeană, scrie Reuters.
Germania s-a confruntat cu probleme de când invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a dus la creșterea costurilor cu energia, iar economia sa vastă, cu o industrie puternică, se află acum în al patrulea trimestru consecutiv de creștere zero sau negativă, ceea ce a afectat întreaga zonă euro.
“Încă nu există o redresare pentru economia germană”, a declarat Bundesbank. “Producția ar putea scădea din nou ușor în primul trimestru al anului 2024. Cu al doilea declin consecutiv al producției economice, economia germană s-ar afla într-o recesiune tehnică.”
Această performanță slabă a ridicat semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea modelului economic german, iar criticii susțin că o mare parte din industria sa grea, dependentă de energie, este acum scoasă de pe piețele internaționale, ceea ce justifică o transformare economică.
Cu toate acestea, guvernul a respins proiecțiile sumbre, susținând că este vorba doar de o furtună perfectă de costuri ridicate ale energiei, de cererea slabă din China și de inflația rapidă care frânează temporar creșterea, dar care nu pune în mod fundamental sub semnul întrebării strategia economică.
Deocamdată, slăbiciunea va persista, susține Bundesbank.
Cererea industrială externă are o tendință de scădere, iar portofoliul de comenzi este în scădere.
De asemenea, firmele frânează investițiile, parțial din cauza faptului că au crescut puternic costurile de finanțare de când Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor la un nivel record pentru a combate inflația, a declarat banca centrală.
Creșterea ridicată a salariilor nominale are, de asemenea, un impact asupra firmelor, iar grevele din sectoare cheie, cum ar fi cel al transporturilor, ar putea, de asemenea, să afecteze creșterea în acest trimestru.
Totuși, perturbarea transportului maritim în Marea Roșie nu va avea un impact semnificativ, deoarece există o capacitate neutilizată suficientă în transportul maritim și deoarece costurile de transport reprezintă doar o parte minoră din costul total al bunurilor, a precizat Bundesbank.
Deși perspectivele sunt slabe, banca a declarat că nu se așteaptă la o deteriorare majoră a pieței muncii, care a izolat economia până acum, iar Germania nu se confruntă cu o recesiune extinsă și prelungită.
“Faza slabă a economiei germane, care se desfășoară de la începutul războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei, va continua astfel”, a adăugat banca.