Perspectivele economice ale Germaniei se îmbunătățesc, consideră banca centrală a țării, pe măsură ce prețurile la energie se reduc și economia mondială se redresează, transmite The Guardian, citând cel mai recent raport Bundesbank
În cel mai recent raport lunar, Bundesbank afirmă că perspectivele economice ale Germaniei sunt “ceva mai bune”, în ciuda presiunilor inflaționiste ridicate și persistente.
Bundesbank prezice că sfârșitul politicii de zero-COVID în China este posibil să deschidă calea pentru o redresare economică globală, spunând:
Economia mondială a continuat să înregistreze doar o creștere moderată în ultimul trimestru al anului 2022, din cauza diverselor vânturi potrivnice. Principalii factori care au stat la baza acestei încetiniri au fost ratele ridicate ale inflației, înăsprirea continuă a politicii monetare în multe țări industriale și criza energetică europeană cauzată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei…..
La începutul anului, sentimentul antreprenorilor și al consumatorilor din întreaga lume s-a îmbunătățit ușor, temerile legate de recesiune scăzând într-o oarecare măsură. Acest lucru a fost probabil ajutat de atenuarea distinctă a crizei energetice europene.
Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut, o scădere mai mică decât se aștepta.
Bundesbank spune astăzi că aceasta este “mai blândă decât se anticipa”, datorită atenuării problemelor din lanțul de aprovizionare și a scăderii prețurilor europene la energie, care au atins săptămâna trecută minimul ultimelor 18 luni. Bundesbank este încurajată de faptul că ocuparea forței de muncă a crescut în trimestrul al patrulea din 2022, în ciuda scăderii PIB-ului.
În pofida perspectivelor recesioniste și a creșterii puternice a salariului minim, evoluțiile robuste ale pieței forței de muncă au fost deja anticipate. Perspectivele pe termen scurt sunt, de asemenea, mai favorabile în prezent decât erau în urmă cu câteva luni.