Burnete, Concordia: „Am fost extrem de neplăcut surprinși să aflăm că vor fi introduse noi taxe și eliminate facilități fiscale. Nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu știi de Crăciun ce taxe vei avea de plătit în prima zi după Revelion”

Radu Burnete Sursa foto: ANIS Romania

Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia, a declarat, într-un comunicat de presă transmis duminică, în urma publicării OUG privind măsurile de austeritate, că mediul de afaceri pe care îl reprezintă este „extrem de neplăcut” surprins să afle, după discuțiile de sâmbătă cu Guvernul, în Consiliul Național Tripartit, „că de la 1 ianuarie 2025 vor fi introduse și noi taxe și eliminate facilități fiscale, fără ca aceste lucruri să fi fost discutate așezat, așa cum am primit asigurări că se va întâmpla în luna ianuarie”.

„Am fost extrem de neplăcut surprinși să aflăm, după discuțiile de ieri cu Guvernul, în Consiliul Național Tripartit, pe tema Ordonanței privind reducerea cheltuielilor, că de la 1 ianuarie 2025 vor fi introduse și noi taxe și eliminate facilități fiscale, fără ca aceste lucruri să fi fost discutate așezat, așa cum am primit asigurări că se va întâmpla în luna ianuarie.

În felul acesta, este greu să vorbești despre un parteneriat între mediul public și cel privat, atât de necesar având în vedere ce perioadă dificilă urmează. Este de neînțeles de ce Guvernul a ales să nu ne spună transparent, în cadrul întâlnirii, că intenționează să ia aceste decizii chiar înainte de finalul anului. Cel mai grav însă este că ele au aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025, adică în trei zile.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Nu înțelegem nici de ce a reapărut de nicăieri celebra «taxă pe stâlp», care lovește în cele mai productive companii și în cele care fac cele mai mari investiții, în condițiile în care Guvernul ne asigura că va renunța la altă taxă foarte nocivă, cea pe cifra de afaceri.

Sau ce vină au antreprenorii care tocmai au aflat că în 3 zile vor plăti impozite mai mari sau nu mai beneficiază de anumite facilități. Una este decizia luată dintr-o necesitate, alta este termenul de aplicare. Termenul de aplicare este inacceptabil pentru noi. Nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu știi de Crăciun ce taxe vei avea de plătit în prima zi după Revelion.

Am primit nenumărate asigurări că acest lucru nu se va mai întâmpla, că deciziile fiscale vor avea un orizont de minimum 3-6 luni de zile.

Deciziile de ieri privind limitarea sau înghețarea unor cheltuieli publice sunt mai mult decât binevenite, având în vedere că încheiem anul cu un deficit care se apropie milimetric de 9% din PIB. Este imens și el nu se datorează mediului privat, care anul acesta a contribuit suplimentar, însă cheltuielile au fost scăpate efectiv de sub control.

Aceste decizii, pe care ne pregăteam să le salutăm, au fost puse într-un con de umbră din cauza lipsei de transparență privind aceste noi taxe. Am fost asigurați în repetate rânduri că vom fi consultați atunci când Guvernul se va uita la creșterea veniturilor bugetare în 2025 conform obligațiilor din PNRR și din planul de ajutare pe 7 ani agreat cu Comisia Europeană.

De ce Guvernul continuă să ne spună una, dar să facă alta, rămâne un mister, însă unul cu grave consecințe economice”, afirmă Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia.

Confederația Patronală Concordia reprezintă peste 3.500 de companii cu capital românesc și străin din 17 industrii esențiale care produc mai mult de un sfert din PIB-ul României și angajează peste 350.000 de salariați.

Ministerul Finanțelor a publicat duminică, în dezbatere publică, proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, cunoscută și ca „ordonanța trenuleț”. Aceasta prevede măsurile de înghețare, la nivelul lunii noiembrie, a salariilor bugetarilor, pensiilor, eliminarea primelor primite de angajații de la stat și reducerea unor cheltuieli publice. Totodată, crește impozitul pe dividende la 10%, de la 8% cât este în prezent. Pragul la microîntreprinderi scade la 250.000 euro în 2025 și la 100.000 de euro începând cu 1 ianuarie 2026. În prezent, pragul este de 500.000 de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Terminați odată cu lamentările acestea penibile. Cetățenii acestei țări nu fac evaziune fiscală , nici muncă la negru și nici economie subterană. Toate acestea sunt opera mediului de afaceri . Voi nu plătiți TVA , impozite , contribuții și taxe conform legii.
    Așa că , pe lângă bulibășeala generală și incompetența guvernanților , voi , mediul de afaceri aveți partea voastră de vină. Furați mai puțin și vor fi mai puține probleme cu bugetul.
    Mă opresc aici . Sunt multe de spus .
    În rest numai de bine.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.