Bursa de la Paris, în scădere după anunțul privind dizolvarea Adunării Naționale

bursa-economie-criza

Bursa de la Paris a deschis şedinţa de luni în scădere cu 2,37%, după anunţarea dizolvării Adunării Naţionale de către preşedintele francez Emmanuel Macron, care a deschis calea pentru alegeri anticipate a căror miză a fost catalogată drept “istorică” de ministrul Economiei, transmite AFP, conform Agerpres.

Tendinţa de scădere se menţinea şi în jurul orei locale 9:40 (7:40 GMT), când bursa de la Paris era în scădere cu 1,85%.

În paralel, moneda euro a pierdut luni 0,36% în raport cu dolarul, fiind cotat la 1,0762 dolari în jurul orei 7:35 GMT.

“Aceste alegeri legislative vor avea cele mai importante consecinţe pentru Franţa, pentru francezi, din istoria celei de-a V-a Republici. Miza este ce va deveni naţiunea franceză în anii şi deceniile care vor veni”, a afirmat ministrul Economiei, Bruno Le Maire, pentru postul de radio RTL.

Aceste declaraţii vin după alegerile europarlamentare, care în Franţa au plasat în fruntea listei formaţiunea de extremă dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), care cu 32% din voturi este cu mult în faţa partidului preşedintelui Macron.

“Să nu credem că acestea vor fi alegeri la fel ca toate celelalte. Sunt alegeri ale căror consecinţe sunt de o gravitate fără precedent pentru naţiunea noastră. De aceea fac un apel către majoritate să pună la punct un proiect care să fie cât mai clar posibil, axat pe trei direcţii: autoritate, independenţă economică şi financiară prin refacerea conturilor publice şi apărarea culturii naţionale”, a adăugat Le Maire.

Cu opt zile înaintea scrutinului de duminică, acelaşi Le Maire spunea că vrea să menţină direcţia politicii economice, excluzând orice austeritate, după decizia agenţiei de evaluare S&P Global Ratings de a retrograda, cu o treaptă, calificativul acordat Franţei.

Comentarii

  1. O schimbare e bună oricând!
    Nu vad de ce nu s-ar intampla asa si un Românica!
    Macar sa trecem la 300 de parlamentari asa cum e legea!
    Ca totuși 600 de șpăgari sunt peste tot ce se poate!😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *