UPDATE Indicii Bursei de Valori București au revenit pe scădere marți, după avansul din primele minute ale ședinței de tranzacționare.
Toți indicii bursieri afișau la ora 13:30 scăderi mai mari de 1,6%, cel mai mic declin fiind înregistrat de indicele sectorului energetic BET-NG. Referința bursei locale, indicele BET, scădea la ora 13:30 cu 2% și se tranzacționa în preajma nivelului de 16.100 de puncte.
Rulajul pieței era de 72,7 milioane de lei, din care 22,47 milioane pe titlurile Banca Transilvania (TLV), care scădeau cu puțin peste 2%.
BET continuă să se tranzacționeze în afara benzii inferioare Bollinger (Lower Band) atât pe graficul zilnic cât și pe cel săptămânal, ceea ce indică presiune foarte puternică la vânzare în ciuda faptului că piața este deja „supravândută”.
În același timp, acțiunile importante de la BVB, respectiv cele ale Băncii Transilvania și ale OMV Petrom (SNP), se bucură de o prezență solidă la cumpărare, la niveluri importante din perspectiva analizei tehnice, niveluri pe care cumpărătorii încearcă să le apere. O străpungere a acestor niveluri va accentua declinul pieței.
De notat că piețele financiare pot rămâne iraționale o perioadă mai lungă de timp (fenomentul de overshooting), dacă factorii fundamentali sau presiunea susținută la vânzare sau cumpărare susțin o direcție sau alta.
Știrea inițială
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis marţi în creştere pe aproape toţi indicii, iar rulajul se cifra la 6,2 milioane de lei (1,2 milioane euro) după 30 de minute de la debutul şedinţei, scrie Agerpres.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,06%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna un avans de 0,02%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era în creştere cu 0,10%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat cu 0,25%.
Pe de altă parte, indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o creştere cu 0,43%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, înregistra o apreciere de 0,24%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era pe minus cu 0,53%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau companiile Sinteza (+14,72%), Turism Felix (+5,59%) şi Ropharma (+5,33%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Casa de Bucovina – club de munte (-6,67%), Romcarbon (-2,58%) şi Aerostar (-2,30%).
Luni, 02 decembrie, Bursa de Valori Bucureşti a revenit pe creştere în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, după scăderile înregistrate în ultimele trei zile ale săptămânii trecute, iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat, luni, la 64,38 milioane lei (12,94 milioane euro).
Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, s-a apreciat cu 0,63%, până la 16.447,31 puncte.
Relativa calmare a piețelor a venit în contextul în care partidele extremiste din România au adunat împreună doar 32% din voturi la alegerile parlamentare care au avut loc duminică, 01 decembrie 2024. Spre comparație, în alte state europene acest procent adună chiar 40%.
Și dobânzile de împrumut s-au calmat ușor, iar costurile de finanțare s-au redus marginal comparativ cu săptămâna trecută. Dobânda suverană pe 10 ani (RO10Y) a scăzut luni la 7,23%, după un maxim de 7,54%, săptămâna trecută.
Bursa de Valori București a închis ziua de vineri, 29 noiembrie, „pe roșu”, cu o scădere de aproape 2% a indicelui principal BET, iar minusul săptămânal s-a ridicat la 5%, în timp ce capitalizarea pieței s-a micșorat săptămâna trecută cu 10 miliarde de lei, pe fondul incertitudinii politice ridicate, date atât de intrarea în turul doi a unui candidat pro-rus, legionar și antisemit, precum și de criza privind o presupusă fraudare a voturilor care a dus la renumărarea acestora.
Indicele BET scădea cu 1,91% la finalul zilei de vineri, ajungând la 16.344,77 puncte. Scăderi similare erau înregistrate și de ceilalți indici semnificativi ai bursei românești, trecând chiar de 2% pentru indicele BETAeRO.
Acțiunile care au înregistrat cele mai mari scăderi vineri au fost cele ale MedLife, de -5,88%, Teraplast, de -4,84%, TTS (Transport Trade Services), de -4,36%, Transelectrica, de -3,26%, și Nuclearelectrica, de -3,26%.