Bursa din Tokyo a terminat marți în scădere puternică, pentru a șaptea ședință consecutiv, cel mai lung interval de acest tip din mai 2019, pe fondul informațiilor negative din Statele Unite și din China, scrie Le Figaro.
După ce a pierdut peste 3% în cursul ședinței, indicele vedetă Nikkei a terminat în scădere cu 2,19% la 27.822,12 puncte, revenind la minimul din 31 august. În șapte ședințe, indicele a pierdut 8%. Indicele extins Topix a cedat marți 1,33% la 1.947,75 puncte.
Cotația petrolului a atins luni niveluri maxime în ultimii ani, după decizia țărilor OPEC+ de a nu majora producția de țiței, în ciuda creșterii cererii mondiale. Această evoluție riscă să agraveze creșterea prețurilor energiei în general și să prelungească nivelul ridicat al inflației, atât în Statele Unite cât și în Europa.
O inflație mare pune sub presiunile băncile centrale pentru a înăspri mai rapid politica monetară, iar acest scenariu nu este pe placul sectorului tech, unde necesarul de trezorerie este foarte important. Într-un astfel de context, bursa din New York a închis în scădere puternică luni, pe fondul căderii titlurilor tech.
Între altele, „îngrijorările legate de perspectivele economice chineze” au continuat să afecteze încrederea investitorilor. În centrul îngrijorărilor se află gigantul imobiliar Evergrande, dar un alt grup chinez, Fantasia, acuză și el acum probleme de lichiditate.