Bursele nu se mai tem de inflație și se concentrează acum pe răspândirea variantei Delta Covid-19, potrivit HSBC Wealth Management. Într-o notă datată joi și citată de CNBC, directorul de investiții Xian Chan afirmă că, după o perioadă de îngrijorări legate de inflație puternică, investitorii par acum să se fi adaptat cu acest concept.
Xian subliniază că, în timp ce inflația rămâne ridicată, la o rată anuală de 5,4% în iulie, randamentul obligațiunilor americane pe zece ani a scăzut.
“Există o relație directă între randamentul obligațiunilor și anticipările inflaționiste. Dacă inflația este mare, randamentul obligațiunilor crește pentru a reflecta probabilitatea unor dobânzi de intervenție mai mari. Dar, interesant, randamentul obligațiunilor scade, după vârful din aprilie”, arată Chan.
HSBC se așteaptă ca randamentul obligațiunilor să scadă spre 1% spre finalul anului.
Între timp, indicele S&P 500 a atins un nou record joi, iar aceste mișcări au loc în ciuda anticipărilor inflaționiste ridicate.
Xian Chan arată că indicele S&P 500 a crescut în mod constant din ianuarie, chiar și în mai și iunie, când temerile legate de inflație erau cele mai mari, iar acest lucru sugerează că piețele financiare nu se mai tem de rate ridicate ale inflației.
Xian a adăugat că acest lucru nu înseamnă că investitorii nu ar putea avea o reacție negativă la un anunț al Federal Reserve de reducere a programului de susținere economică, dar a subliniat că până în prezent Fed a gestionat comunicarea pe această temă “destul de bine.”
“Dar, indiferent unde privești, opinia generală (și speranța) este că succesul extins al programelor de vaccinare va permite ca povestea relansării să continue în semetrul doi al acestui an,” afirmă Xian.
Pe acest scenariu, HSBC investește în continuare în acțiuni, în special în sectoare expuse direct consumatorilor, precum finanțele și imobiliarele. Cu toate acestea, volatilitatea poate să apară în continuare, periodic, a avertizat el.
Directorii de strategie din principalele bănci sunt divizați în ceea ce privește perspectivele pentru semetrul doi. Sebastian Raedler, de la Bank of America, a declarat recent că, pe măsură ce creșterea se temperează, boom-ul generat de reschiderea economiei se estompează și guvernele și băncile centrale încep să retragă programele de stimulare, și bursele vor pierde din viteză.