Cablul submarin care conectează rețelele electrice ale Germaniei și Norvegiei, unul dintre cele mai lungi din lume, inaugurat joi

Nordlink wikipedia

Germania și Norvegia au inaugurat joi un cablu submarin care conectează rețelele electrice ale celor două țări, cu scopul declarat de a promova energia verde și de a organiza tranziția energetică la scară europeană, scrie Le Figaro.

Marea Nordului separă comuna germană Wilster de localitatea Tonstad din sudul Norvegiei. Cele două localități sunt acum legate de Nordlink, unul dintre cele mai lungi cabluri electrice submarine din lume.

Cu o lungime de 623 de kilometri, dintre care 516 sub mare, cablul a intrat în funcțiune în aprilie și a fost inaugurat joi, online, în prezența cancelarului Angela Merkel și a premierului norvegian Erna Solberg.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Energia regenerabilă a reprezentat pentru prima oară jumătate din producția de electricitate în Germania în 2020, față de 25% în urmă cu mai puțin de zece ani, potrivit institutului de cercetare Fraunhofer. Dar țara este încă departe de obiectivul de neutraliate climatică stabilit pentru 2045. Economia sa, mare consumatoare de energie, va trebui să facă față închiderii ultimelor centrale nucleare ale țării în 2022 și renunțarea la carbon până în 2038.

Denumit „cablul verde”, Nordlink permite schimbarea energiei eoliene sau solare produse în Germania cu hidroenergia produsă în Norvegia. Acest procedeu permite compensarea fluctuațiilor de ofertă în energii regenerabile care depind de vânt, de soare sau de ploi, fără a recurge la energii fosile sau nucleare. Intermitența acestor resurse este una dintre principalele dificultăți pentru operatori.

Conexiunea dintre Norvegia și Germania contribuie la securizarea aprovizionarii: atunci când vântul nu este suficient de puternic iar razele soarelului sunt slabe, energia electrică provenită de la hidrocentralele norvegiene poate fi adusă spre centralele de conversie instalate în Wilster, în Schleswig-Holstein. NordLink funcționează în dublu sens, servind drept supapă pentru energia eoliană germană transportată în Norvegia pentru a fi folosită sau stocată. În prezent, sute de eoliene trebuie oprite în mod regulat atunci când oferta de energie verde este superioară cererii.