Cafenelele din Europa s-au săturat de nomazii digitali care acaparează spațiul/ Unele cafenele au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep un tarif orar pentru acest privilegiu

lucru la distanta, nomazi digitali, lucrat la distanta din cafenea Sursa foto: pixabay.com

Unul dintre avantajele de a fi un nomad digital este acela de a schimba un birou monoton cu o serie de cafenele la modă în destinații din întreaga lume. Dar în unele locuri din Spania, lucrătorii la distanță și laptopurile lor devin clienți indezirabili. Barurile și cafenelele din Valencia, Santiago și Barcelona iau măsuri drastice împotriva nomazilor digitali care stau prea mult timp la masă și nu comandă mare lucru, scrie Euronews.

Proprietarii spun că lucrătorii de la distanță ocupă mesele timp de ore întregi, uneori pentru prețul unei singure cafele.

Sătui, aceștia iau acum măsuri. Și nu sunt singurii din Europa. Cafenelele și snack-barurile din Paris și Berlin au stabilit deja reguli pentru așa-numiții “ocupanți ilegali cu laptopuri”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cafenelele din Spania iau măsuri drastice împotriva muncii la distanță

Munca la distanță continuă să fie o alegere populară de stil de viață, încurajată de lista tot mai mare de programe de viză și de cazare pentru nomazi digitali.

Cu mult soare, prețuri rezonabile și orașe bogate în cultură, Spania este o alegere de top pentru nomazii digitali.

Dar modul lor de lucru nu este întotdeauna compatibil cu stilul de viață al unei destinații. Cafenelele și barurile din orașele spaniole sunt din ce în ce mai nemulțumite de oamenii care comandă o singură băutură și apoi ocupă o masă timp de mai multe ore sau chiar o zi întreagă.

Pentru proprietarii de mici afaceri, aceasta nu este o formă viabilă de venit și mulți au decis să ia măsuri.

Raquel Llanes, care conduce o cafenea în zona Raval din Barcelona, a explicat site-ului local Barcelona Secreta că situația a scăpat de sub control.

“Am avut clienți care au comandat un espresso și au stat jos timp de opt ore, oameni care ne-au cerut să dăm muzica mai încet pentru a putea avea întâlniri, clienți care și-au scos Tupperware-ul pentru a mânca”, a spus ea.

“La început am adaptat spațiul cu prize și pentru a lucra, dar după doi ani ne-am dat seama că cifrele nu funcționau.”

În Valencia, Santiago și Barcelona, barurile și cafenelele au decis să oprească WiFi-ul pentru a-i descuraja pe telelucrători.

Unele cafenele au lipit afișe pe care scrie că munca la distanță este interzisă în timpul orelor de vârf, între 8.30 și 12.30.

Altele le permit clienților care au laptopuri să folosească spațiul, dar îi roagă să se mute dacă au nevoie de spațiu pentru un grup sau pentru clienții obișnuiți.

Laptopurile sunt interzise în cafenelele din Paris și Berlin

De câțiva ani, cafenelele din orașe europene, printre care Paris, Berlin, Lisabona și Brighton, au luat atitudine împotriva lucrătorilor la distanță.

Unele au interzis complet laptopurile, în timp ce altele percep o taxă orară pentru privilegiul de a le folosi.

Pentru mulți proprietari de cafenele, nu este vorba doar de lipsa de rentabilitate adusă de lucrători la distanță în calitate de clienți, ci și de protejarea funcției principale a afacerii lor: un loc convivial în care să interacționeze cu alți clienți față în față.

“Este cu siguranță o imagine proastă pentru cafenea dacă treci pe lângă ea și vezi mereu aceleași patru sau cinci fețe cu laptopurile pornite, indiferent dacă au plătit sau nu”, a scris un comentator pe un topic Reddit.

“Cafenelele ar trebui să fie locuri distractive unde oamenii merg și poartă conversații”.

“Știu că mulți oameni de aici glorifică ideea de a lucra din cafenele în locuri exotice, dar este atât inacceptabil din punct de vedere social, cât și împovărător pentru afacere în mare parte din timp”, a spus un altul.

Uneori, este vorba, de asemenea, de o frustrare față de comportamentul lipsit de respect al nomazilor digitali.

“Cel mai rău sunt acei oameni care lasă ambalajele de sandvișuri de la supermarket pe masă pentru ca personalul să le curețe”, a scris un alt utilizator pe același fir de discuție.

Unde să lucrezi de la distanță în Spania

Dacă sunteți un nomad digital în Spania și căutați un spațiu de lucru la distanță care să nu vă supere, luați în considerare posibilitatea de a profita de zecile de spații de co-working care apar în toată țara.

În Barcelona, moderna Betahaus (de asemenea, în Berlin, Hamburg, Sofia și București) are un spațiu interior luminos și o terasă plină de plante. Repartizat pe cinci etaje, are birouri private și spații de întâlnire, precum și zone de lucru comune.

La Vaca (care înseamnă “vacă” și care a fost numit astfel deoarece este o fostă fabrică de lactate) este un spațiu relaxant, plin de verdeață, unde puteți asculta muzică, face yoga sau juca o partidă de biliard atunci când aveți nevoie de o pauză.

În Valencia, căutați Vortex Coworking Playa, în cartierul El Cabanyal, pe malul mării. Clădirea restaurată are un interior elegant, cu grinzi de lemn și pereți din cărămidă expuși și este dotată cu o bucătărie.

În Santiago, încercați Campus Stellae, în interiorul unei clădiri din secolul al XVII-lea. Cele cinci etaje de spații comune și birouri private au vederi deosebite la catedrala din vecinătate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: