Un TVA redus de 9% pentru facturile la energie ar însemna un minus de doar 900 de milioane de lei TVA colectat de statul român, în acest an, față de anul trecut, a explicat George Niculescu, președintele Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul Eurelectric, un eveniment european pe teme de energie electrică, ce are loc la Bruxelles în perioada 3-4 iunie, la care participă și Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -
  • Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat marți că vrea să reducă anumite costuri din factura la energie și se uită inclusiv la cota de TVA din facturi, spunând că o cotă redusă poate fi una dintre soluții. El nu a oferit o propunere pentru o cotă de TVA redusă, dar a dat ca exemplu Grecia, care are TVA de 6% în facturi, în timp ce România are 19% cotă de TVA.

George Niculescu a precizat că Autoritatea de reglementare și experții din autoritatea de reglementare au făcut în cursul săptămânii trecute mai multe scenarii cu privire la impactul asupra facturilor a unei măsuri de scădere a TVA-ul.

ANRE a calculat ce impact ar avea pentru veniturile statului o cotă de TVA redusă la 9%, față de cea actuală de 19%, aplicată asupra prețurilor care vor fi facturate consumatorilor casnici și non-casnici începând cu data de 1 iulie.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„La baza calculelor au stat următoarele ingrediente. Am estimat consumurile din luna iulie până la 31 decembrie, pe tranșe de consum, atât la casnic, cât și la non-casnic. Am estimat, în baza datelor istorice, cotele de clienți pe care le au furnizorii în piață. Și am suprapus pe aceste date ofertele disponibile în comparatorul de prețuri în așa fel încât să determinăm prețul pentru fiecare furnizor, pentru consumatorii casnic și non-casnici, alocându-le cota de piață pe care o au în momentul de față. Nu știm cum vor migra portofoliile de clienți după 1 iulie, deci lucrăm cu datele pe care le avem disponibile în momentul de față. Comparatorul de prețuri ne arată prețuri de la 1,04 până la 1,66 pentru București, oferte care sunt disponibile în momentul de față ăn comparatorul de prețuri al Autorității de Reglementare. Am plecat de la ideea că în semestrul unu și în semestrul doi ale anului 2024, la prețurile plafonate, din calculele noastre, statul a încasat un TVA în valoare de 6,844 de miliarde de lei de la casnici și non-casnici”, a explicat el.

Pornind de la acest scenariu de lucru, ANRE a estimat că statul va încasa din facturile la energie TVA pentru anul 2025 de 8,856 miliarde de lei, ținând cont de faptul că în semestrul unul din 2025 prețurile au fost plafonate și estimând aceleași consumuri ca în 2024 pentru a doua parte a anului cu aceleași portofolii de clienți.

Astfel, dacă prețurile la energie ar fi cele de contract, așa cum sunt ele în comparatorul ANRE și TVA-ul ar rămâne 19%, statul ar colecta aproximativ 2 miliarde de lei TVA în plus în acest an.

În acest context, ANRE a aplicat un scenariu de TVA redus de la 19% la 9% pentru al doilea semestru al anului. Calculele arată că, în acest scenariu, statul român ar colecta în acest an un TVA total de 5,9 miliarde de lei.

„Deci am avea o diferență de TVA de doar 900 de milioane de lei față de anul 2024, unde am avut TVA de 19% aplicat la prețul plafonat”, a conchis George Niculescu.