Camera de Comerț Americană în România: Taxa pe cifra de afaceri este, de fapt, o taxă pe investiții. Va afecta exporturile României și start-up-urile cu care ne mândrim ca țară

taxe, impozite, 2023

Taxa pe cifra de afaceri este, de fapt, o taxă pe investiții, arată Camera de Comerț Americană în România (AmCham), într-un comunicat de presă, în care atrage atenția că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei românești, din multiple motive.

Conform AmCham, pentru companii, o astfel de taxă este o taxă pe investiții, nu pe cifra de afaceri, care va fi acoperită prin tăierea investițiilor. „Deși companiile membre AmCham Romania au început anul optimiste, cu planuri de extindere și investiții atât pe termen scurt, cât şi mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate în spațiul public, lipsa de transparență şi dialog structurat pe măsuri concrete avute în vedere, generează impredictibilitate pentru investitorii români şi străini deopotrivă. Planurile de investiții sunt momentan sistate-amânate”, arată Camera de Comerț.

De asemenea, dincolo de impactul la nivelul fiecărei afaceri, noua taxă va reduce potențialul României de a atrage noi investiții de amploare, cu valoare adăugată mare și afectează oportunitatea României de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate să participe la reconstrucția Ucrainei, arată companiile americane.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Totodată, potrivit lor, preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicții trebuie să țină cont şi de nivelul de digitalizare și de capacitatea de colectare a administrației. În lipsa unei performanțe la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurența neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici.

AmCham reiterează, în acest context, apelul pentru modernizarea și digitalizarea administrației fiscale şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislația actuală.

Totodată, AmCham susține că, pe lângă investiții, sever afectate de o eventuală taxă pe cifra de afaceri vor fi şi exporturile, capitol la care oricum România înregistrează dezechilibre majore şi în adâncire.

Totodată, start-up-urile cu care ne mândrim ca țară şi pe care le vedem şi ni le dorim să fie viitorii unicorni globali, vor fi printre cele mai afectate de o taxă pe cifra de afaceri, subminându-li-se puterea de capitalizare şi eforturile de internaţionalizare, mai arată Camera de Comerț.

Nu în cele din urmă, deşi conceptual este o taxă aplicată companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil şi consumatorii finali prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei, arată AmCham.

„În analiza impactului unei companii în România şi în orice tară, trebuie avută în vedere întreaga amprentă fiscală, adică suma tuturor taxelor și impozitelor fiscale şi parafiscale plătite, nu doar impozitul pe profit care este doar o parte din poveste.

AmCham Romania subliniază nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a țintelor bugetare, echitate și asigurarea unui climat investițional predictibil, transparent și competitiv.

În numele celor peste 540 de membri, companii americane, internaționale și românești, urmărim cu atenție dezbaterile pe marginea schimbărilor de politică fiscală și rămânem deschiși pentru un dialog de substanță pentru a transmite decidenților impactul măsurilor preconizate asupra economiei reale”, conchide Camera de Comerț Americană în România”. 

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) a fost înființată în anul 1993 și reușește în prezent peste 530 de companii americane, internaționale și românești, care activează în 32 sectoare economice, asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă și au investit peste 20 miliarde de euro în România. .

Cifra de afaceri cumulată a membrilor AmCham se ridica la 65 miliarde de euro (calculată cu rezultatele financiare raportate pentru 2021, cea mai recent disponibilă la momentul analizei).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: