Canada va interzice accesul Huawei și ZTE din China la rețelele sale 5G

tehnologia 5G Sursa foto Pixabay

Canada spune că va interzice doi dintre cei mai mari producători de echipamente de telecomunicații din China să lucreze la rețelele sale de telefonie 5G, scrie BBC.

Restricțiile împotriva Huawei și ZTE au fost anunțate joi de ministrul industriei din țară.

Francois-Philippe Champagne spune că această mișcare va îmbunătăți serviciile de internet mobil din Canada și va „proteja siguranța și securitatea canadienilor”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Însă Huawei Canada s-a declarat „dezamăgită” de decizie, despre care a spus că este „politică”.

„Aceasta este o decizie politică nefericită care nu are nimic de-a face cu securitatea cibernetică sau cu oricare dintre tehnologiile în cauză”, se arată într-un comunicat.

Mai multe națiuni – inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia și Noua Zeelandă – au impus deja restricții acestor firme.

Cele patru țări, împreună cu Canada, fac parte dintr-un aranjament de partajare a informațiilor numit „Five Eyes”. Acesta a pornit în timpul Războiului Rece ca un mecanism de monitorizare a Uniunii Sovietice și de schimb de informații clasificate.

Anunțul Canadei era așteptat pe scară largă, deoarece aliații săi interziseseră deja Huawei și ZTE de la propriile rețele de mare viteză.

Champagne a spus că decizia a venit după „o analiză completă a agențiilor noastre de securitate și consultări cu cei mai apropiați aliați ai noștri”.

„Permiteți-mi să fiu foarte clar: vom proteja întotdeauna siguranța și securitatea canadienilor și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja infrastructura noastră de telecomunicații”, a adăugat el.

„Într-o lume 5G, într-un moment în care ne bazăm din ce în ce mai mult în viața noastră de zi cu zi [pe] rețeaua noastră, aceasta este decizia corectă”, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Ottawa a declarat agenției de presă Reuters că Beijingul consideră preocupările de securitate ridicate de Canada ca un „pretext pentru manipulare politică”.

Purtătorul de cuvânt al Chinei a acuzat și Canada că lucrează cu SUA pentru a suprima companiile chineze.

Huawei Canada a declarat că echipamentele sale au fost „analizate îndeaproape” de guvern și agențiile de securitate și a adăugat că au existat „zero incidente de securitate cauzate de echipamentele Huawei”.

„Interzicerea echipamentelor și serviciilor Huawei va duce la pierderi economice semnificative în Canada și va crește costul comunicațiilor pentru consumatorii canadieni”, se arată într-un comunicat.

„Din păcate, această decizie este în afara controlului nostru ca afacere. Cu toate acestea, vom face tot ce ne stă în putință pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale clienților noștri, ale partenerilor și ale noastre”, a transmis compania

Între timp, ZTE a declarat că a respins „premisa” anunțului guvernului canadian, spunând că este „foarte speculativă”.

„Am respectat întotdeauna standardele internaționale și cele mai bune practici, deschizându-ne laboratoarele de securitate cibernetică pentru a permite autorităților de reglementare și părților interesate să verifice securitatea produselor ZTE”, a spus firma.

5G, sau a cincea generație, este următoarea actualizare a rețelelor de internet mobil, oferind viteze de descărcare și încărcare a datelor mult mai rapide. De asemenea, permite mai multor dispozitive să acceseze simultan internetul.

Vine pe măsură ce utilizarea datelor este în creștere, pe măsură ce popularitatea streamingului video și muzical crește. Acest lucru împinge guvernele și operatorii de rețele de telefonie mobilă să își îmbunătățească infrastructurile de telecomunicații.

Decizia guvernului canadian înseamnă că firmele de telecomunicații din țară nu vor mai avea voie să folosească echipamente fabricate de Huawei și ZTE.

Companiile care au instalat deja echipamentele fabricate de producătorii chinezi trebuie să le elimine acum, a spus Champagne.

Canada a anunțat pentru prima dată o revizuire a echipamentelor Huawei în septembrie 2018.

Unele dintre cele mai mari firme de tehnologie și telecomunicații din China au fost vizate în ultimii ani de guvernele din SUA și din alte țări occidentale din cauza preocupărilor de securitate națională.

În noiembrie, președintele american Joe Biden a semnat o legislație care împiedică companiile considerate a fi amenințări la adresa securității să primească noi licențe de echipamente de telecomunicații în țară.

Înseamnă că echipamentele Huawei, ZTE și ale altor trei companii chineze sunt interzise pentru utilizare în rețelele de telecomunicații din SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: