,,Capetele” Autostrăzii Târgu Mureș-Târgu Neamț, lansate în licitație pentru proiectare și execuție în decembrie 2022. Angajamentul șefului CNAIR (susținut de PNL) pentru parlamentarii PSD Iași
Protest pentru finanţarea A8, decembrie 2020, Piaţa Victoriei Sursa foto: Împreună pentru Moldova
,,Capetele” Autostrăzii Unirii Târgu Mureș-Târgu Neamț, finanțate prin PNRR vor fi lansate în licitație pentru proiectare și execuție în decembrie 2022, conform calendarului promis de conducerea CNAIR parlamentarilor PSD de Iași. La întâlnirea convocată în contextul avertismentelor venite atât din partea lui Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Grindeanu cât și de la reprezentanții Asociațiilor civice din Moldova ( Împreună pentru A 8) a participat și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Urtoi acuza la începutul săptămânii că șeful CNAIR, Cristian Pistol (susținut de PNL) ,,o lălăie și plimbă hârtiile” și întârzie să ia o decizie pentru cele două ecoducte de 36 de milioane de euro necesare pentru protecția mediului, după cum Economedia a explicat aici.
Pentru a prinde finanțarea prin PNRR, cele două capete, Târgu Mureș -Miercurea Nirajului și Târgu Neamț-Leghin ( 60 km.) trebuie să fie construite cel mai târziu până la sfârșitul anului 2026 :
,, Calendar clar pentru segmentele din A8 ce vor fi finanțate prin PNRR !
Întâlnire extrem de importantă la Ministerul Transporturilor. Parlamentarii PSD de Iași, ministrul Sorin Grindeanu și directorul CNAIR au avut o discuție pe subiectul Autostrăzii A8 (Ungheni – Iași– Tg. Mureș), mai exact pe segmentele propuse spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Conducerea CNAIR și-a asumat, în fața ministrului Grindeanu, termene extrem de clare pentru implementare.
Secțiunile Tg. Mureș – Miercurea Nirajului (24,3 km) și Leghin – Tg. Neamț (30 km) au, din punct de vedere procedural, date calendaristice aproape identice. În cazul acestor două tronsoane, în următoarele luni, ar urma să se parcurgă toți pașii, astfel încât să se ajungă în luna octombrie la emiterea acordului de mediu, în luna noiembrie la elaborarea hotărârii de Guvern. Iar în decembrie 2022 să demareze efectiv procedura de achiziție pentru proiectare și execuție. Acestea au finanțare prin PNRR. În plus, șefii CNAIR și-au asumat un calendar și pentru distanța Miercurea Nirajului – Leghin (160 kilometri) care ar trebui scoasă la licitație în ianuarie 2023.
„Autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș este o investiție capitală pentru dezvoltarea regiunii noastre. E important să pornim aceste două porțiuni cu finanțare prin PNRR. În paralel, documentațiile avansează și pentru celelalte sectoare din A8”, a declarat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.
Pe de altă parte, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Adrian Covăsnianu (mandatul Cătălin Drulă), reprezentant al Asociației Moldova vrea Autostradă, propune un calendar accelerat pentru a nu pierde peste o jumătate de miliard de euro prin PNRR.
„1) Lansarea anticipată a licitației de Proiectare +Execuție pentru sectiunile din PNRR (59 km) cu clauza suspensiva (până se obține Acordul de Mediu) justificand ca exista finantare asigurata din PNRR deci riscul financiar (pentru antreprenori) este nul.
2) Licitatia de Proiectare+Executie pentru cei 59 km sa prevadă 𝗠𝗔𝗫𝗜𝗠 𝟰𝟮 𝗱𝗲 𝗹𝘂𝗻𝗶 (6 luni proiectare+36 luni executie) pentru a ne incadra in condiționalitățile de timp din PNRR, respectiv T2 2026.
Actualmente graficul de implementare conform SF este de 54 luni (6 luni Proiectare+48 luni executie).
3) 𝗥𝗲𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲 𝗖𝗮𝗶𝗲𝘁 𝗱𝗲 𝗦𝗮𝗿𝗰𝗶𝗻𝗶 transparent, corect, neatacabil in justitie si cu optiunea de precalificare si selectare/desemnare rapida a antreprenorilor ce livreaza sectiunile din PNRR in termen cat mai scurt
4) 𝗥𝗲𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗶𝘁𝗲𝘁 𝗱𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗔𝟴 din care sa faca parte si ONG-urilor de specialitate pentru a monitoriza activ și a oferi soluții de accelerare si implementare proiect in conditionalitatile din PNRR. “Moldova Vrea Autostrada” fiind membru cu drept de vot in POIM 2014-2020 poate oferi know-how de specialitate”, spune Adrian Covăsnianu.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: