Carbochim și-a vândut terenul de 120.000 mp din Cluj-Napoca către o companie afiliată, cu circa 42 de milioane de euro

carbochim Sursa foto: Google Maps

Producătorul de materiale abrazive Carbochim SA, controlat de cu 76% dintre acțiuni de Iulian Dascălu, și-a vândut platforma de 120 de hectare către  o societate afiliată, Rivus Investments SRL. Terenul din piața 1 Mai a fost vândut cu 41.170.230 de euro, adică 345 de euro pe metrul pătrat. Plata se face în cinci tranșe. Compania a anunțat decizia de vânzare pe 25 martie, arată o informare către ASF publicată pe BVB.

Terenul s-a vândut repede, decizia de vânzare a terenului și clădirilor deținute fiind luată de acționarii companiei în ianuarie.

”Imobilele vor putea fi vândute integral sau parțial inclusiv dezmembrate. Prețul vânzării imobilelor nu va putea fi mai mic de 345 euro/ mp fără TVA (preț ce include și costul demolarii construcțiilor existente pe aceste terenuri) preț ce va fi calculat prin rapoarte strict la suprafața terenului care face obiectul vânzării, chiar și în cazul în care terenul este degradat, are servituți urbanistice, este traversat de utilități, se impune constituirea unor dezmembrăminte ale drepului de proprietate ori este afectat de alte sarcini (de orice natură)”, arată decizia din ianuarie a acționarilor.

Rivus Investments SRL a fost înființată în Iași în toamna anului trecut și are ca obiect de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor proprii, deci platforma Carbochim va avea parte de o dezvoltare imobiliară. Faptul că Rivus Investments a fost înființată la Iași lasă să se bănuiască existența unor legături cu Iulian Dascălu, acționarul majoritar indirect al Carbochim.

Cel mai probabil, Rivus Investments va face acolo un proiect mixt, care va include retail, birouri și poate rezidențial, mai ales că Iulian Dascălu a decis anul trecut intrarea pe piața rezidențială, unde are în dezvoltare un bloc cu 44 de apartamente în Iași.

Adunarea Generală a Acționarilor companiei clujene Carbochim, deținută în proporție de 75,8% de Carbo Europe, companie controlată de Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-urilor Iulius și a Iulius Town din Timișoara, a aprobat vânzarea sediului actual constând într-un teren de peste 120.000 mp și mai multe clădiri, amplasate în piața 1 Mai din Cluj-Napoca, zonă fierbinte pentru dezvoltatorii imobiliari.

Carbo Europe a preluat Carbochim în 2020 și toată lumea aștepta să vadă care va fi soarta companiei după tranzacție. Platforma de circa 120.000 mp e compusă din mai multe parcele, cea mai mare de circa 51.000 mp, și clădirile aferente.

Adunarea Generală a Acționarilor Carbochim a decis și mutarea fabricii într-un imobil pe care se vor plăti maximum 3,5 milioane de euro în Cluj-Napoca, pentru a-și continua activitatea.

Potrivit deciziei AGA Carbochim, imobilele vor putea fi vândute integral sau parțial inclusiv dezmembrate. Anul trecut Carbochim a avut un profit net de 1,44 milioane de lei.

Grupul Iulius este dezvoltator şi operator de centre comerciale din România, printre principalele proiecte ale sale numărându-se ansamblul  multifuncţional Palas Iaşi, patru mall-uri ce funcționează sub brandul Iulius,  în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava și mai multe clădiri de birouri în Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.

Tranzacția s-a făcut la prețul minim acceptat de acționarii companiei.

Sursa foto: Google Maps

Comentarii

  1. Cred ca prin acesta ,,afacere vom cumpara produse abrazive ,,tot mai multe din China !!! Mare pacat pentruu brendul Carbochim , care a mai ramas din listle lungi de brenduri romanesti !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *