Acționarii Carbochim au decis vânzarea platformei companiei controlate de Iulian Dascălu, cu un preț de minimum 41,5 milioane de euro

carbochim Sursa foto: Google Maps

După cum a scris Economedia la sfârștul anului trecut, Adunarea Generală a Acționarilor companiei clujene Carbochim, deținută în proporție de 75,8% de Carbo Europe, companie controlată de Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-urilor Iulius și a Iulius Town din Timișoara, a aprobat vânzarea sediului actual constând într-un teren de peste 120.000 mp și mai multe clădiri, amplasate în piața 1 Mai din Cluj-Napoca, zonă fierbinte pentru dezvoltatorii imobiliari.

Carbo Europe a preluat Carbochim în 2020 și toată lumea aștepta să vadă care va fi soarta companiei după tranzacție. Platforma de circa 120.000 mp e compusă din mai multe parcele, cea mai mare de circa 51.000 mp, și clădirile aferente.

Adunarea Generală a Acționarilor Carbochim a decis și mutarea fabricii într-un imobil pe care se vor plăti maximum 3,5 milioane de euro în Cluj-Napoca, pentru a-și continua activitatea.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit deciziei AGA Carbochim, imobilele vor putea fi vândute integral sau parțial inclusiv dezmembrate.

”Prețul vânzării imobilelor nu va putea fi mai mic de 345 euro/ mp fără TVA (preț ce include și costul demolării construcțiilor existente pe aceste terenuri) preț ce va fi calculat prin rapoarte strict la suprafață terenului care face obiectul vânzării, chiar și în cazul în care terenul este degradat, are servituți urbanistice, este traversat de utilități, se impune constituirea unor dezmembraminte ale drepului de proprietate ori este afectat de alte sarcini (de orice natură)”, se arată în decizia AGA Carbochim.

Prețul de 345 euro/mp, ar duce platforma Carbochim la o valoare de minimum 41,5 milioane de euro de plată pentru viitorul cumpărător, una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri din România acestei perioade.

Evident, nu ar fi exclus ca platforma Carbochim să fie cumpărată de o altă companie controlată direct sau indirect de Iulian Dascălu, pe modelul vânzării platformei Armătura tot din Cluj Napoca, care și-a vândut, cu 9,5 milioane de euro, platforma unei firme care e controlată în proporție de 33% de proprietarii austrieci ai Armătura.

De altfel, Iulian Dascălu spunea în 2020 că „Iulius s-a dedicat în totalitate dezvoltării de proiecte regionale de referință, cu un puternic impact în comunitățile în care suntem prezenți. Ocupăm o poziție dominantă pe piața imobiliară din România și ne-am dorit să ne extindem aria de expertiză către producție, cu aceeași implicare și pasiune. Astfel, considerăm că achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al Carbochim Cluj-Napoca reprezintă o decizie strategică în activitatea noastră și, totodată, o provocare. Carbochim are o experiență notabilă în domeniu, de peste 70 de ani, și credem în capacitatea sa de dezvoltare. Suntem convinși că îmbinând know-how-ul Carbochim cu viziunea și experiența în property management ale Iulius vom realiza obiectivul nostru comun, acela de a consolida strategia de creştere și de a aduce plus-valoare portofoliului”.

Cel mai probabil, dezvoltatorul ieșean va face pe platforma Carbochim o replică a Iulius Town din Timișoara, care nu va îngloba, însă, mall-ul Iulius din localitate, aflat la o distanță respectabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu credem ca se va mai produce ceva la Carbochim. Bye Bye. E mai ușor sa faci import. Salariați vor fi dat în somaj. Imediat scenariul va fi urmat și la fabrica de faianță Sanex Cluj.

  2. Suntem siguri ca o sa mai reloce producția? Poate apar probleme. De ce sa nu comercializeze produse similare din import. Asa distrugem economia locala. Urmează imediat fabrica de faianță Sanex. Nu o sa mai avem producție! E mai facil sa importam nu mai avem nevoie de muncitori salariați

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.