Încă o fabrică ar putea deveni proiect imobiliar. Carbochim Cluj, controlată de Iulian Dascălu, a convocat AGA pentru a decide vânzarea platformei de 110.000 mp

Cluj Pixabay Foto: Imagine cu municipiul Cluj / Pixabay

Adunarea Generală a Acționarilor companiei clujene Carbochim, deținută în proporție de 75,8% de Carbo Europe, companie controlată de Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-urilor Iulius și a Iulius Town din Timișoara, este convocată pe 5 ianuarie 2022 pentru a aproba vânzarea sediului actual constând într-un teren de 110.000 mp și mai multe clădiri, amplasate în piața 1 Mai din Cluj-Napoca, zonă fierbinte pentru dezvoltatorii imobiliari.

Carbo Europe a preluat Carbochim în 2020 și toată lumea aștepta să vadă care va fi soarta companiei după tranzacție. În afară de vânzarea activelor imobiliare ale companiei, terenul de peste 110.000 mp și clădirile aferente, Adunarea Generală a Acționarilor Carbochim va decide și mutarea fabricii într-un imobil sau mai multe pe care le va achiziționa în Cluj-Napoca, pentru a-și continua activitatea.

AGA companiei clujene va mai aproba și relocarea întregii activităţi in noul imobil ce urmează să fie cumpărat. Și nu ar fi exclus ca platforma Carbochim să fie cumpărată de o altă companie controlată direct sau indirect de Iulian Dascălu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

De altfel, Iulian Dascălu spunea în 2020 că „Iulius s-a dedicat în totalitate dezvoltării de proiecte regionale de referință, cu un puternic impact în comunitățile în care suntem prezenți. Ocupăm o poziție dominantă pe piața imobiliară din România și ne-am dorit să ne extindem aria de expertiză către producție, cu aceeași implicare și pasiune. Astfel, considerăm că achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al Carbochim Cluj-Napoca reprezintă o decizie strategică în activitatea noastră și, totodată, o provocare. Carbochim are o experiență notabilă în domeniu, de peste 70 de ani, și credem în capacitatea sa de dezvoltare. Suntem convinși că îmbinând know-how-ul Carbochim cu viziunea și experiența în property management ale Iulius vom realiza obiectivul nostru comun, acela de a consolida strategia de creştere și de a aduce plus-valoare portofoliului”.

Cel mai probabil, dezvoltatorul ieșean va face pe platforma Carbochim o replică a Iulius Town din Timișoara, care nu va îngloba, însă, mall-ul Iulius din localitate, aflat la o distanță respectabilă.

Ce ar putea face dezvoltatorul e să preia și terenul Clujana SA de 21.000 mp de la Consiliul Județean Cluj, acționarul majoritar al companiei activă, dar nesprijinită deloc de proprietar. De altfel, CJ Cluj a fost acuzat de anumite voci că preia compania doar pentru terenul pe care pot fi dezvoltate proiecte imobiliare.

Înființată în 1949 la Cluj-Napoca, Carbochim este, în prezent, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Carbochim SA produce corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic, discuri abrazive de debitare și debavurare, dar și abrazivi pe suport de hârtie, pânză, și nețesut, utilizate atât în industria prelucrătoare și construcții, cât și cu uz general și retail.

În prezent, Carbochim are dezvoltat un sistem de distribuție care acoperă toate zonele geografice ale țării, dar și puternice legături comerciale către țări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Elveția, Belgia, Germania, Italia.

Înfiinţat în anul 1991, Iulius este singurul dezvoltator şi operator de proiecte de tip mixed-use român, cu un portofoliu operaţional care cuprinde peste 300.000 mp de spaţii de retail şi 146.200 mp de spaţii office.

Compania a creat reţeaua naţională Iulius Mall, cu patru shopping malluri regionale (în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava) şi ansamblurile mixte Palas Iaşi și Iulius Town Timișoara. Cu un trafic anual de peste 68 milioane de vizitatori, proiectele companiei sunt lidere de piaţă la nivel regional. Pe segmentul office, compania se numără printre cei mai mari dezvoltatori și operatori de spații de birouri, având 12 clădiri clasa A integrate în proiecte mixte și construite conform normelor LEED, sub brandul United Business Center.

Anul trecut, Iulius și Atterbury Europe au inaugurat proiectul Iulius Town, care a presupus intregrarea Iulius Mall Timişoara într-un amplu proiect de regenerare urbană. Este cea mai mare investiţie din vestul țării, în valoare totală de 442 milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: