EXCLUSIV Deși CJ Cluj e acționar majoritar la Clujana SA refuză să finanțeze compania, care oricum a pierdut sediul de 100 de ani

Cluj Pixabay Foto: Imagine cu municipiul Cluj / Pixabay

La ședința de Consiliu din august, consilierii clujeni au anunțat că Clujana SA, aflată în portofoliul Consiliului Județean Cluj (93%), nu va mai primi niciun ban, deși e obligată să abandoneze spațiul pe care-l ocupă de peste 100 de ani. CJ Cluj a câștigat, în această vară, și un proces care consfințește decizia.

Ce spune CJ Cluj: „Prin acțiunea civilă care face obiectul dosarului nr. 7311/211/2021, aflat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, UAT Județul Cluj a solicitat evacuarea Societății Clujana SA din imobilele proprietatea UAT Județul Cluj, ocupate fără drept, situate administrativ în Cluj-Napoca, Piața 1 Mai nr. 4-5. În esență, s-a avut în vedere că, prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 14671/18.12.2018, societatea comercială Clujana SA, societate în insolvență, în calitate de vânzătoare, a înstrăinat și UAT Județul Cluj, în calitate de cumpărător, a cumpărat imobilele. Conform contractului, obligația de predare a posesiei de fapt, a fost scadentă cel mai târziu la data de 19.03.2019. Societatea Clujana SA nu și-a îndeplinit obligația contractuală de predare a bunurilor ce au făcut obiectul contractului, motiv pentru care, în prezent, ocupă imobilele fără drept.

Deși, acțiunea CJ CLuj e absolut legală, Clujana nu mai e în insolvență din februarie 2020, potrivit lui Călin Oancea, directorul general al companiei.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Momentan Clujana SA are activitate. A ieșit din insolvență în luna februarie 2020 și cu excepția perioadei Stării de urgență martie 2020 – mai 2020, fabrica a avut o activitate neîntreruptă, atât în sistem lohn pentru branduri europene, cât și dezvoltând producția sub propriul brand, vânzările făcându-se prin magazinele proprii și prin magazinul online. Compania își permite să închirieze spațiu, dar am fi preferat să plătim chirie pe actualul spațiu. De altfel, în nenumărate rânduri am solicitat CJ Cluj să stabilim o chirie lunară, dar nu am primit răspuns la acest demers”, spune Călin Oancea.

CJ CLuj, practic, s-a dat pe sine în judecată pentru cele circa 5.500 mp spații, unde, potrivit propriilor spuse vrea să relocheze arhiva județului, deși, potrivit lui Călin Oancea arhiva județeană ar putea fi mutată în parcul logistic Tetarom, acolo unde i s-a sugerat să fie mutată Clujana SA.

„Am propus ca noi să rămânem aici și să le plătim chirie, iar cu banii dânșii să plătească chiria pentru mutarea arhivei în Tetarom, mai ușor și mai potrivit pentru asta, dar au refuzat. După cum pare vor să ne elimine așa. E mai ușor să plimbi un mort decât unul viu. Deși ne descurcăm cu banii, un sprijin din partea CJ nu strică niciodată, dar cum refuză, parcă vor să plătesc eu din buzunar relocarea. E păcat de numele de Clujana…”, arată Oancea.

Și asta pentru că Clujana SA nu se poate muta rapid, iar majoritatea spațiilor industriale din județ sunt de fapt depozite, nu unități de producție. Iar unele componente ale fabricii au în jur de 4 tone. Orice spațiu de profil ar trebui modificat pentru a găzdui Clujana. Asta, lasând la o parte cele probabil cel puțin 6 luni care vor trece până la mutare.

Consiliul Județean Cluj, deși era acționar majoritar de pe la mijlocul anilor 2000, a ajuns la 93% după ce printr-o injecție de capital a intrat, în 2018, în posesia terenurilor și clădirilor companiei. De altfel, potrivit lui Oancea, actul de vânzare – cumpărare este perfect legal, iar injecția de capital din 2018 a ajutat compania să supraviețuiască și să se achite datoriile la ANAF care riscau să-i blocheze activitatea.

Contractul de vânzare – cumpărare din 2018 stipulează clădiri și terenuri în suprafață totală de aproximativ 21.000 mp.

„Am convingerea că dacă am avea un spațiu adecvat, liniște și o mică capitalizare pentru modernizarea liniilor tehnologice (cele mai noi utilaje sunt din 200 , achiziționate în 2012) am putea să devenim profitabili. Fără falsă modestie putem spune că rezultatele financiare din anul 2020 au fost cele mai bune din ultimii 9-10 ani, în ciuda premiselor total nefavorabile: ieșirea din insolvență, starea de urgență care ne-a ținut închiși aproape 3 luni, angajații în șomaj tehnic”, conchide Călin Oancea.

Problema e că firma a mai pierdut o parte dintre angajați, care sătui de incertitudine și-au căutat alte servicii, și acum are în jur de 100.

În Cluj-Napoca se vehiculează și opinia că interesele din spate ar fi imobiliare, atâta vreme cât vecinii de la Carbochim au ajuns în portofoliul lui Iulian Dascălu, dezvoltatorul proiectelor Iulius Mall din Cluj Napoca, Suceava și Iași a proiectului Palas Iași sau a Iulius Town din Timișoara.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: