Carburanții s-au scumpit semnificativ la 1 iulie din cauza majorării accizelor/ Motorina a depășit din nou pragul de 7,5 pe litru/ Care sunt noile prețuri

Statie Petrom 5

Benzina și motorina s-au scumpit de la 1 iulie din cauza majorării accizelor, a doua scumpire de acest fel din 2024, după cea de la 1 ianuarie. De la 1 iulie 2024, a avut loc o majorare de 43 de bani pe litru pentru benzină, și de 40 de bani pe litru pentru motorină.

În prima zi a anului, prețurile au crescut după majorarea accizelor cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină.

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează luni 01 iulie 2024, următoarele prețuri: 7,48 lei pentru un litru de benzină standard și 7,58 lei pe litru în cazul motorinei standard.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit peco-online, la stațiile Petrom din Capitală, prețul unui litru de benzină standard este cuprins acum între 7,42 lei și 7,49 lei pe litru. În cazul motorinei standard, prețurile variază între 7,56 lei și 7,59 lei pe litru.

În restul stațiilor (OMV, MOL, Lukoil, Socar, Rompetrol) din București prețurile benzinei standard sunt cuprinse între 7,10 lei și 7,53 lei. În cazul motorinei standard, un litru costă între 7,23 și 7,64 lei.

Astfel, pentru un plin cu 50 de litri de benzină, de la 1 iulie, şoferii plătesc în plus cu 21 de lei şi 50 de bani, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină, cu 20 de lei.

Motorina și benzina s-au scumpit de două ori din cauza creșterii accizei, în 2024, deoarece Ministerul Finanțelor a crescut accizele etapizat, la 1 ianuarie și la 1 iulie, arăta „ordonanța trenuleț” publicată în decembrie. În mod normal, avea loc o singură majorare a accizelor la carburanți, de la 1 ianuarie.

În anul 2024, nivelul accizelor pentru produsele energetic s-a actualizat cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2023, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, astfel:
– începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 50% din creșterea prețurilor de consum;
– începând cu data de 1 iulie 2024, cu 50% din creșterea prețurilor de consum.

Inițial, Guvernul voia ca aceste accize să crească în 3 trepte, cu câte 33% din creșterea prețurilor de consum, la 1 ianuarie, 1 aprilie și 1 iunie.

Pe de altă parte, luni, 17 iunie, au fost primele majorări de preț aproape două luni de ieftiniri. Seria de reduceri de prețuri a început pe 20 aprilie, timp în care motorina s-a ieftinit cu 54 de bani, iar benzina cu 48 de bani. Apoi, până la finele lunii iunie, benzina s-a scumpit cu 12 bani, iar motorina cu 20 de bani.

Experţii în energie nu exclud ca preţurile la pompă să crească şi mai mult pe durata verii, mai ales că e perioada concediilor, iar consumul creşte.

Eugenia Gusilov a precizat: „În România, ştim sigur că acestea cresc de la 1 iulie. Dar mai depinde şi de cerere. Fiind perioada concediilor, cum vor prefera oamenii să călătorească: cu maşina, cu avionul sau cu trenul? În primul caz, poate creşte preţul la benzină, în al doilea caz la kerosen, jet fuel, adică, combustibilul pentru aviaţie”.

În prezent, aproape jumătate din preţul de la pompă e reprezentat de taxe.



Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: