Un atașat militar adjunct german a furnizat o „evaluare fără prejudecăți” a sistemelor de armament germane utilizate în Ucraina, bazându-se pe feedbackul soldaților ucraineni, transmite Kyiv Post, care citează publicația germană Spiegel. Prezentarea a fost făcută în ianuarie la o școală de subofițeri din Saxonia.
În mod neașteptat, cel mai lăudat sistem a fost sistemul antiaerian autopropulsat Gepard, scos din uz de Germania, dar încă folosit de alte state. Platforma a intrat în serviciu activ în anii 1970. Trupele ucrainene l-au considerat „cel mai popular, cel mai eficient și cel mai fiabil sistem de arme”. Gepard se află și în dotarea forțelor armate române.

În schimb, sistemele mai moderne s-au confruntat cu provocări substanțiale. În timp ce sistemul de apărare aeriană IRIS-T a fost considerat foarte eficient, rachetele sale scumpe și greu de procurat i-au limitat impactul.
Sistemele Patriot (de origine americană, dar adaptate de Germania) furnizate au funcționat bine, dar camioanele MAN „prea vechi” pe care erau montate nu aveau piese de schimb, ceea ce a redus grav disponibilitatea lor în luptă.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -

Tancurile Leopard 1A5 mai vechi s-au dovedit fiabile, dar aveau un „blindaj slab”, ceea ce le limita în primul rând la roluri defensive dacă nu erau modernizate de Ucraina. Cele mai noi tancuri Leopard 2A6 și obuzierele autopropulsate PzH 2000, deși erau considerate ca având performanțe „remarcabile”, au fost afectate de probleme de întreținere. Ucrainenii le-au descris ca fiind „vulnerabile” din punct de vedere tehnic și greu de întreținut pe teren.
Aceste dificultăți de întreținere au fost exacerbate de instruirea rapidă și de infrastructura inadecvată din prima linie, ceea ce a dus la reparații îndelungate departe de zonele de luptă.
În plus, lansatoarele de rachete Mars II / MLRS Evolution, care ar fi putut înclina balanța pe câmpul de luptă, nu puteau utiliza muniții cu dispersie americane din cauza modificărilor germane care respectau interdicția privind munițiile cu dispersie.

Un purtător de cuvânt al Partidului Verde german a pledat pentru „un dialog strâns și cooperant cu Ucraina” pentru a aborda aceste „deficiențe”.
„Aproape niciun echipament german important [furnizat Ucrainei] nu a fost pe deplin adecvat pentru război”, a notat Spiegel.