Escrocheriile cu criptomonede sunt în creștere, deoarece investițiile în diferite monede digitale au devenit mai populare în rândul investitorilor.
Iată câteva dintre cele mai mari escrocherii cu criptomonede, care în total au cauzat pierderi de 4,5 miliarde de dolari, potrivit Crypto Head, BBC și Yahoo Finance.
OneCoin – 4 miliarde de dolari
Ruja Ignatova, o bulgăroaică auto-intitulată „CryptoQueen” și firma OneCoin pe care a fondat-o, sunt acuzate de o fraudă cu criptomonede de 4 miliarde de dolari. OneCoin era de fapt un sistem asemănător schemei Ponzi. Investitorilor li s-a spus că OneCoin ar putea fi minat și avea valoare reală, deși de fapt nu exista pe un blockchain și valoarea percepută a fost manipulată de generarea automată de monede noi. O schemă de tipul multi-level marketing. Ignatova a dispărut la sfârșitul anului 2017 și este acum căutată de Statele Unite și de alte autorități din lume.
Bitconnect – 3,45 miliarde de dolari
Bitconnect este un alt mare exemplu de înșelătorie cu monede virtuale. Bitconnect s-a proclamat a fi o criptomonedă open source care a garantat investitorilor rentabilitate de 40%. Cu toate acestea, și Bitconnect s-a dovedit a fi un sistem Ponzi care a costat investitorii săi 3,45 miliarde de dolari.
Pincoin – 870 milioane dolari
O altă înșelătorie majoră care a zguduit investitorii a fost Pincoin, o criptomonedă vietnameză care a strâns aproximativ 870 milioane dolari de la 32.000 de oameni. În loc să fie plătiți în numerar, investitorii au fost recompensați cu un nou jeton numit iFan, înainte ca echipa din spatele Pincoin să dispară alături de toți banii investiți.
ACChain – 80 milioane dolari
ACChain a fost o monedă extrem de promițătoare creată în Shenzhen, China, care a reușit să strângă 80 de milioane de dolari, dar a devenit rapid clar că lucrurile nu erau așa cum păreau. O imagine a sediului ACChain a fost distribuită în mediul online și s-a dovedit că întreaga companie consta într-o cameră goală. În acel moment, compania a devenit brusc foarte silențioasă, dispărând fără urmă.
PlexCoin – 20 milioane dolari
Înșelătoria PlexCoin s-a remarcat prin faptul că a fost descoperită de către Comisia pentru valori mobiliare și securitate (SEC) din SUA și a fost obligată să ramburseze o mare parte din cei 20 de milioane de dolari pe care i-a fraudat. Compania a promis inițial oamenilor un profit incredibil de 1.354 la sută.
Între timp, o nouă înșelătorie ar putea intra în topurile mondiale, în contextul în care doi fraţi co-fondatori ai platformei de criptomonede Africrypt din Africa de Sud sunt de negăsit după dispariţia, în aprilie, a 3,6 miliarde de dolari, transmite Reuters.
Alte scandaluri cu criptomonede care au zguduit lumea
Acestea sunt unele dintre cele mai mari scandaluri care au zguduit lumea Blockchain-ului, potrivit Planet Compliance.
Mt Gox
Mt Gox este sinonim cu cel mai mare furt dintr-o platformă de schimb bitcoin. Lansat în iulie 2010, Mt Gox a crescut până la a gestiona peste 70% din toate tranzacțiile cu bitcoin. În data de 20 iunie 2013, bursa a suspendat retragerile în dolari. Acesta a fost doar începutul necazurilor sale. După o serie de relansări și întreruperi de tranzacționare, site-ul a suspendat toate tranzacțiile pe 24 februarie 2014. Câteva ore mai târziu, site-ul web a fost offline, returnând o pagină goală. Câteva zile mai târziu, Mt. Gox a depus o cerere de protecție împotriva falimentului la Tokyo, raportând că avea datorii de aproximativ 6,5 miliarde de yeni (64 de milioane de dolari la acea vreme) și active de numai 3,84 miliarde de yeni. Compania a afirmat că a pierdut aproape 750.000 din bitcoin-urile clienților săi și în jur de 100.000 din propriile bitcoin, echivalentul a 7% din totalul bitcoin-urilor, care în acel moment valorau aproximativ 473 de milioane de dolari. Inițial nu a fost clar care au fost motivele pierderii și încă există speculații cu privire la ceea ce s-a întâmplat exact, dar se pare că platforma de schimb a fost ținta mai multor atacuri cibernetice între 2010 și 2014. Fondatorul, Jed McCaleb, a vândut platforma către Mark Karpelès, în martie 2011, și se spune că la acea vreme pierduse deja 80.000 de bitcoini, care atunci valoreau mai mult de 62.000 de dolari. În cele din urmă, Karpelès a fost arestat în august 2015 în Japonia și eliberat pe cauțiune.
Bitcoin Savings and Trust
Bitcoin Savings and Trust („BTCST”) a funcționat ca o schemă Ponzi. Compania a promis investitorilor o dobândă săptămânală de până la 7% și, procedând astfel, a reușit să strângă cel puțin 700.000 de bitcoin din februarie 2011 până în august 2012. Autoritățile au descoperit că CEO-ul companiei, Trendon T. Shavers, a folosit banii în interes personal. Instanța i-a obligat pe Shavers și pe BTCST să plătească mai mult de 40 de milioane de dolari ca dobânzi și prejudiciu.
Moolah
În octombrie 2014, Moopay, compania din spatele Moolah și a bursei MintPal, a anunțat că va depune cerere de faliment. Ceea ce s-a descoperit a fost că CEO-ul Moolah avea diferite identități. MintPal avea deja probleme serioase când Moolah a achiziționat-o și apoi nu a reușit să o relanseze. Directorul executiv, Alex Green, a susținut că compania pur și simplu a rămas fără numerar și, prin urmare, a trebuit să înceteze operațiunile. Cu toate acestea, Alex Green s-a dovedit a fi de fapt Ryan Kennedy, un escroc de pe internet, care se numea și Ryan Francis, Ryan Gentle, dar avea și alte identități. Când a fost descoperit, câteva zile mai târziu, acesta a recunoscut înșelăciunea, invocând că a trebuit să creeze o nouă identitate și că știe că a greșit „la un nivel catastrofal”. Ulterior a dispărut cu aproape 2 milioane de dolari în bitcoin din Mintpal. Au existat zvonuri despre faptul că Green / Kennedy ar fi fost arestat în Marea Britanie în 2015, dar abia în februarie 2016 a fost arestat cu certitudine. De această dată, a fost acuzat și de viol și agresiune sexuală. Instanța l-a condamnat la 11 ani de închisoare.
Silk Road
Silk Road a fost un marketplace de pe dark web, partea internetului renumită pentru comerțul cu droguri de tot felul, dar și pentru documente false, falsuri și alte bunuri ilicite. Toate tranzacțiile erau achitate cu bitcoin. Creat la începutul anului 2011 și numit după vechea rețea de rute comerciale prin Asia, Silk Road era deținut de Dread Pirate Roberts, pseudonimul lui Ross Ulbricht. Ulbricht a susținut ulterior că Mark Karpelès, de la Mt Gox, era adevăratul Dread Pirate Roberts. Ross Ulbricht a fost arestat de FBI în octombrie 2013, fiind pus sub acuzare pentru spălare de bani, piratarea computerelor, conspirație pentru traficul de stupefiante și încercarea de a ucide șase persoane. FBI a confiscat aproximativ 144.000 bitcoin de la Ulbricht. În mai 2015 el a fost condamnat la mai multe pedepse care urmează să fie executate concomitent, inclusiv două de închisoare pe viață fără posibilitatea ieșirii pe cauțiune.
Charlie Shrem
Shrem a fost cofondatorul platformei de schimb BitInstant, al companiei de investiții Intellisys Capital și membru fondator al Bitcoin Foundation. Cu toate acestea, el a ajuns în prim-plan când a fost arestat pe aeroportul JFK când se întorcea din Amsterdam și, împreună cu Robert Faiella, au fost acuzați pentru „angajarea într-un plan de vânzare de peste 1 milion de dolari în Bitcoin utilizatorilor Silk Road, site-ul subteran care le-a permis utilizatorilor săi să cumpere și să vândă droguri ilegale în mod anonim”.
În cele din urmă, Shreme a pledat vinovat, iar în decembrie 2014 a fost condamnat. După ce a intrat în închisoare în martie 2015 și a fost eliberat din închisoare în 2016, el s-a alăturat companiei blockchain Jaxx, ulterior fondând CryptoIQ.
Schema piramidală MyCoin
O schemă piramidală este o formă de fraudă Ponzi, în care investitorilor li se promite rentabilitate în schimbul recrutării altor investitori în schemă. Cu fiecare nivel de recrutare, acesta se înmulțește, până când este imposibilă recrutarea de noi investitori, ducând la prăbușirea schemei și fraudând mulți dintre participanți. Un astfel de exemplu este defuncta platormă de schimb MyCoin, care avea sediul în Hong Kong, închis de autoritățile locale în februarie 2015. Biroul pentru criminalitate comercială din Hong Kong (CCB) a lansat o investigație preliminară, care a dezvăluit că investitorii probabil ar fi pierdut până la 400 de milioane de dolari. Schema a fost simplă, deoarece investitorilor li s-a cerut să investească cel puțin 400.000 de dolari din Hong Kong pentru 90 de bitcoini care să fie introduși într-un cont MyCoin pentru o perioadă de câteva luni, în timp ce MyCoin le-a promis o rentabilitate de 150%. Au fost făcute mai multe arestări.