Care e prețul real al compensării facturilor la energie? Răzvan Nicolescu: Schema de compensare va costa în acest an 10 miliarde de euro. Efortul nu e sustenabil, crește deficitul bugetar și presiunea pe împrumuturi

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și actual membru în board-ul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare, avertizează că estimările inițiale ale guvernului privind impactul schemei de plafonare a prețurilor și compensarea facturilor la energie electrică și gaze sunt nerealiste. El a declarat pentru G4Media că doar în acest an impactul real este de peste 10 miliarde de euro. Reamintim că guvernul a anunțat inițial că impactul bugetar va fi de circa 4 miliarde de lei.

Întrebat cum a ajuns la această sumă, Răzvan Nicolescu a declarat că ”am făcut prognoze legate de evoluția consumului de energie, am analizat prețurile și tendințele la nivel național, regional și european. Plecând de la aceste date, am făcut o modelare care a avut ca rezultat suma de circa 10 miliarde de euro”.

”Riscul acestei scheme e legat de sustenabilitate, de capacitatea României de a o susține. E o sumă imensă. Această sumă va accentua deficitul bugetar, crescând presiunea pe împrumuturile care se iau oricum la dobânzi mari. Schema poate deveni un real pericol pentru stabilitatea macro a României”, a mai declarat Răzvan Nicolescu pentru G4Media.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

El arată că ”a doua problemă cu această schemă este legată de faptul că ea protejează în același mod toate categoriile sociale din România, inclusiv pe cei care nu au nevoie. Ar fi necesar ca anumite categorii sociale vulnerabile să fie ajutate mult mai mult decât în prezent, iar alte categorii care nu au nevoie să nu fie ajutate penteu că își pot permite să gestioneze singuri situația fără ajutor de la stat”.

Ce soluții există pentru a înlocui actuala schemă? Răzvan Nicolescu arată că e nevoie de o schemă de sprijin în funcție de potențialul financiar real al bugetului, direcționată către categoriile cu probleme. ”E nevoie de un sistem de sprijin sub forma unor vouchere. O parte din ele pentru plata facturilor și alta pentru modernizarea punctelor de consum. În România, jumătate din locuințe încă folosec becuri care nu sunt pe led, care consumă mult. E nevoie de protecție socială reală și modernizare concomitentă. O altă soluție este reglementarea prețurilor pentru o scurtă perioadă de timp, dar e greu de aplicat acum pentru că s-au semnat deja multe contracte”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: