Care este poziția lui Donald Trump cu privire la probleme-cheie de economie și taxe

trump Sursa foto: pixabay.com

Donald Trump este candidatul republican la președinție pentru a treia oară consecutivă. Atunci când a fost învins de Joe Biden după primul său mandat, țara se afla în mijlocul crizei Covid-19, al lockdown-urilor și al tulburărilor sociale. A urmat o campanie în care restabilirea atât a sănătății economice, cât și a legii și ordinii au fost mesajele sale centrale, scrie BBC.

Iată care sunt promisiunile sale politice pentru această campanie:

Economia

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Aceasta este cea mai importantă problemă pentru alegători, iar costurile ridicate ale alimentelor și locuințelor par să le influențeze sentimentele, mai degrabă decât creșterea robustă și șomajul scăzut. Inflația a scăzut brusc de la maximul ultimilor 40 de ani în 2022, dar fostul om de afaceri din New York a păstrat un avantaj persistent în sondaje în ceea ce privește economia față de adversarii săi democrați. Una dintre cele 20 de promisiuni principale de pe site-ul său de campanie este „să pună capăt inflației și să facă America din nou accesibilă”. Puterea unui președinte de a reduce direct prețurile este foarte limitată. Trump s-a angajat să extindă producția de energie din SUA, deschizând zone precum regiunea arctică sălbatică pentru forajul petrolier, ceea ce, susține el, ar reduce costurile energiei, deși analiștii sunt sceptici. El afirmă că poate reduce costurile locuințelor prin împiedicarea unor imigranți fără acte să obțină credite ipotecare și prin deportarea altora, precum și prin lansarea unui program de construcție de locuințe pe terenuri federale.

În primul rând, el dorește să prelungească reducerile de taxe pe care le-a promulgat în 2017, care urmează să expire anul viitor. Aceasta a fost cea mai mare revizuire fiscală din ultimele decenii, menită să simplifice codul fiscal și să promoveze creșterea economică și investițiile. Cele mai mari reduceri au fost acordate întreprinderilor și persoanelor înstărite, ceea ce democrații au cerut să inverseze. Republicanul dorește, de asemenea, să reducă încă un punct procentual din impozitul pe profit – și a propus o reducere și mai mare, până la 15%. El a propus scutirea de impozit a veniturilor din bacșișuri, o propunere susținută ulterior și de adversara sa Kamala Harris. Trump a solicitat, de asemenea, eliminarea impozitului pe plățile de asigurări sociale, o măsură care ar fi bine primită de americanii pensionari, dar care, în același timp, ar face o gaură mare în fond.

Comerț

Fostul președinte a pus capăt erei comerțului liber din SUA atunci când a devenit președinte, dar tarifele sale asupra importurilor chinezești au fost în mare parte menținute și chiar extinse de Joe Biden. De data aceasta, el a propus noi tarife de 10-20% pentru majoritatea bunurilor străine, importurile din China fiind cele mai afectate, cu 60%. Aceasta face parte din încercarea sa de a promova producătorii autohtoni și de a opri externalizarea, însă unii economiști au avertizat că acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor pentru consumatori. În timpul dezbaterii prezidențiale cu Harris, Trump a subliniat că el a impus tarife vamale pentru produsele chinezești și că administrația Biden nu le-a eliminat.

Imigrație

Acest lucru se află în fruntea listei sale de priorități, la fel ca în 2016, când „Build the Wall” („Construiți zidul”) a fost sloganul său principal de campanie. Numărul trecerilor frontierei a atins niveluri record la sfârșitul anului 2023, dar a scăzut în acest an electoral. Trump a promis să sigileze granița prin finalizarea zidului și intensificarea aplicării legii. El a promis, de asemenea, cele mai mari deportări în masă ale migranților fără documente din istoria SUA. Vicepreședintele ales de el, JD Vance, a declarat că vor începe prin a îndepărta un milion de persoane, însă experții au declarat pentru BBC că deportările la o asemenea scară s-ar confrunta cu provocări juridice și logistice uriașe. Există, de asemenea, afirmații că ar putea încetini creșterea economică. Copiii rezidenților fără documente nu ar mai fi eligibili pentru cetățenie în temeiul unei alte politici a lui Trump, deși acest lucru s-ar confrunta cu obstacole juridice semnificative.

NATO și asistența pentru Ucraina

Republicanul are o politică externă izolaționistă și dorește ca SUA să se detașeze de conflictele din alte părți ale lumii. El s-a angajat să pună capăt războiului din Ucraina „în termen de 24 de ore” printr-o înțelegere negociată cu Rusia, o măsură despre care democrații spun că l-ar avantaja pe Vladimir Putin. „Îl cunosc foarte bine pe Zelenski și îl cunosc foarte bine pe Putin”, a spus el în timpul dezbaterii prezidențiale. „Cred că este în interesul SUA să încheie acest război și pur și simplu să negocieze un acord”. Trump nu a oferit detalii cu privire la ceea ce crede că ar trebui să cedeze fiecare parte într-un astfel de acord, iar Kremlinul a declarat că nimic nu poate fi făcut în 24 de ore. Trump a mai spus că va opri fluxul de bani către Ucraina. Biden a semnat în aprilie un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În ceea ce privește NATO, el consideră că țările care nu ating nivelul consultativ de 2% din PIB cheltuit pentru apărare ar trebui să renunțe la protecția pe care o oferă statutul de membru.

Sănătate

Printre cele 20 de priorități ale sale, Trump promite să nu reducă Medicare, care este asigurarea de sănătate furnizată la nivel federal pentru persoanele în vârstă.

În timp ce era președinte, a încercat fără succes să desființeze legea semnată de președintele Barack Obama, Affordable Care Act, care a extins asigurarea la alte milioane de persoane.

El critică în continuare legea, care rămâne populară, dar în martie a declarat pe rețeaua sa de socializare Truth Social că nu o va submina.

Recent, el a făcut apel la tratamente de fertilitate finanțate de contribuabili, dar nu este clar dacă o cheltuială atât de mare are sprijinul republicanilor din Congres.

Climă

În calitate de președinte, Trump a eliminat sute de măsuri de protecție a mediului, inclusiv limite privind emisiile de dioxid de carbon provenite de la centralele electrice și de la vehicule, precum și măsuri de protecție a căilor navigabile federale. De data aceasta, el promite din nou să reducă reglementările, în special ca o modalitate de a ajuta industria auto americană. El a atacat constant vehiculele electrice, promițând să anuleze obiectivele lui Biden care încurajează trecerea la mașini mai curate. De asemenea, a combătut mult timp fermele eoliene offshore, promițând să oprească această sursă de energie regenerabilă imediat ce va fi ales.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: