Care este poziția lui Kamala Harris cu privire la probleme-cheie de economie și taxe

kamala harris Sursa foto: Captură video

Vicepreședinta Kamala Harris a devenit candidatul Partidului Democrat la președinție relativ târziu în competiția din 2024 – după ce l-a înlocuit pe Joe Biden – și l-a ales apoi pe guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, drept partener de cursă. La începutul lunii septembrie, ea a publicat un ghid politic detaliat, oferind alegătorilor o idee despre cum ar putea arăta o administrație Harris-Walz. Acesta se concentrează pe agenda sa economică și de politică externă și evidențiază prioritatea sa cea mai urgentă de a aborda costul vieții, relatează BBC.

Iată care sunt principalele sale promisiuni ce țin de economie:

Economie

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În calitate de vicepreședinte, Harris a colaborat cu președintele Biden pentru a adopta o legislație economică majoră – denumită „Bidenomics” – care a inclus investiții majore în infrastructură și energie verde. Creșterea și crearea de locuri de muncă au fost puternice, însă inflația și ratele ridicate ale dobânzilor continuă să afecteze portofelele americanilor. În discursul său de acceptare a convenției, vicepreședinta a promis asistență ipotecară pentru cei care cumpără pentru prima dată o locuință, un credit fiscal pentru părinții de nou-născuți și interdicții privind prețurile mari la magazinele alimentare pentru a contribui la combaterea inflației. Ea a adăugat că planurile sale vor crea „o economie a oportunităților în care fiecare are șansa de a concura și de a reuși”. În primul său interviu acordat CNN în calitate de candidată democrată, Harris a declarat că una dintre cele mai importante priorități ale sale este „sprijinirea și consolidarea clasei de mijloc”, o temă pe care a repetat-o în campanie.

Taxe

În 2017, în calitate de senator, Harris a susținut o serie de programe fiscale progresive. Ea a co-sponsorizat un proiect de lege cu fostul candidat la președinție Bernie Sanders pentru a extinde securitatea socială pentru persoanele în vârstă prin creșterea ratei de impozitare a investițiilor. În calitate de candidat la președinție în 2019, ea a susținut o rată a impozitului pe profit de 35%, în creștere de la 21%. Aceasta a fost mai agresivă decât propunerea președintelui Biden, pe care a susținut-o și ea, de creștere a ratei la 28%. În timpul discursului său de acceptare după ce a fost confirmată în calitate de candidat democrat, ea a declarat că va „adopta o reducere a impozitelor pentru clasa de mijloc de care vor beneficia peste 100 de milioane de americani”. Aceasta se referă la restabilirea creditului fiscal pentru copii și a creditului fiscal pentru venitul din muncă. Restabilirea creditului fiscal extins pentru copii ar oferi familiilor cu copii nou-născuți o reducere fiscală de 6.000 de dolari. De asemenea, un oficial de campanie a declarat pentru BBC că vicepreședinta va continua să susțină propunerea președintelui Biden de a nu crește impozitele pentru americanii care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari.

Imigrație

Poziția lui Harris cu privire la frontieră a devenit mai moderată în timp. În campania electorală, ea și-a reiterat sprijinul continuu pentru proiectul de lege transpartinic privind securitatea frontierelor, care ar fi inclus sute de milioane de dolari pentru construirea unui zid la frontieră. Acesta a fost torpilat de republicanii din Congres în februarie 2024, la îndemnul lui Trump. Actul ar fi accelerat deciziile privind cazurile de azil, ar fi limitat eliberarea condiționată din motive umanitare și ar fi extins autoritatea de a expulza migranții. Vicepreședinta spune că va relansa proiectul de lege și îl va promulga. De asemenea, ea a afirmat că „ar trebui să existe consecințe” pentru persoanele care trec ilegal frontiera SUA, deși anterior a susținut o abordare mai blândă. În calitate de vicepreședintă, ea a fost însărcinată cu abordarea cauzelor profunde ale numărului record de migranți din America Centrală care traversează frontiera de sud. Acest număr a crescut în timpul administrației Biden, dar a scăzut în ultimele luni. Ea a contribuit la strângerea a 3 miliarde de dolari – în mare parte de la companii private – pentru a finanța investiții regionale menite să încurajeze rezidenții să rămână în țările lor de origine.

NATO și asistența pentru Ucraina

La începutul carierei sale, Harris s-a axat în mare parte pe probleme interne și pe cele care afectează statul California, dar s-a implicat mai mult în politica externă de când a fost aleasă în Senatul SUA. În calitate de vicepreședintă, s-a întâlnit cu 150 de lideri mondiali și a vizitat 21 de țări. A participat la Conferința de securitate de la München din februarie 2024, unde a vorbit în sprijinul alianței de securitate occidentale NATO și a denunțat invazia Rusiei în Ucraina. Harris a promis că va sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi necesar” și a reprezentat SUA la „conferința de pace” de la Kiev din Elveția, în iunie 2024. În discursul său din cadrul convenției democrate, ea a declarat că l-a avertizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la agresiunea rusă cu cinci zile înainte de invazie și că a „contribuit la mobilizarea unui răspuns global” după începerea războiului. Vicepreședinta s-a angajat, de asemenea, dacă va fi aleasă, să respingă izolaționismul și să se asigure că „America – nu China – câștigă competiția pentru secolul XXI”.

Sănătate

La începutul carierei sale, Harris a susținut extinderea programelor de asistență medicală finanțate din fonduri publice care vizează persoanele în vârstă, tinerii cu handicap și persoanele sărace. Ea și-a exprimat susținerea pentru Medicare-for-All, o politică progresistă care ar face ca toate serviciile medicale să fie finanțate din fonduri publice. Ulterior, ea și-a atenuat sprijinul pentru această măsură. Campania sa a declarat pentru BBC că, dacă va fi aleasă la Casa Albă, nu va milita pentru un sistem cu plată unică. În timpul vicepreședinției sale, Casa Albă a înregistrat succese în domeniul sănătății. Administrația Biden a redus costurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, a plafonat prețul insulinei la 35 de dolari, a permis Medicare să negocieze prețurile medicamentelor și a plafonat cheltuielile din buzunar pentru acoperirea medicamentelor Medicare. În campania electorală, ea a declarat că dorește să șteargă datoriile medicale de miliarde de dolari ale americanilor și că va colabora cu statele pe această temă. Detaliile sunt încă reduse, dar pe vremea când era procuror general al Californiei, Harris a utilizat în mod regulat legile antitrust pentru a exercita presiuni asupra asigurătorilor, spitalelor și companiilor farmaceutice în vederea reducerii costurilor.

Climă

În calitate de procuror, Harris a apărat legile privind clima din California și a dat în judecată companiile petroliere pentru daune aduse mediului. De asemenea, în timpul campaniei sale prezidențiale din 2020, ea a făcut apel la politici privind schimbările climatice prin intermediul unui „Green New Deal” – unele dintre acestea s-au concretizat sub actuala administrație. În 2019, în timpul unei conferințe CNN, ea a declarat că „fără îndoială sunt în favoarea interzicerii fracturării”, care este o tehnică de recuperare a gazelor și a petrolului din rocile de șist care poate dăuna mediului. De atunci, însă, și-a schimbat poziția. În timpul dezbaterii prezidențiale, ea a declarat că a dat votul de departajare pentru adoptarea Legii privind reducerea inflației – care a deschis noi contracte de închiriere pentru companiile de fracturare – în plus față de direcționarea a sute de miliarde de dolari către energia regenerabilă și programele de credite fiscale și reduceri pentru vehiculele electrice. „Poziția mea este că trebuie să investim în diverse surse de energie, astfel încât să ne reducem dependența de petrolul străin”, a spus ea. Harris a declarat că, dacă va fi aleasă în noiembrie, va proteja terenurile publice și sănătatea publică, va reduce costurile energiei pentru gospodării și va trage la răspundere poluatorii pentru a asigura un aer și o apă curată, conform documentului său politic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: