Listarea Hidroelectrica, cel mai așteptat eveniment al Bursei. Brokerii estimează suprascriere și atragerea a peste 2 miliarde de euro

hidroelectrica sigla

Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București este unul din cele mai așteptate evenimente ale mediului economic din România, iar șefii BVB spun că listarea va fi probabil cea mai mare din Europa şi posibil chiar la nivel global.

Diferite planuri ale statului de a lista compania există de mai bine de un deceniu.

Brokerul Marcel Murgoci, Director Operațiuni la Estinvest, spune pentru Economedia că „într-adevăr despre această listare se discută de foarte mulți ani. Au fost încercări repetate din partea Fondului Proprietatea de a aduce la bursă Hidroelectrica, dar consider că statul român, în calitatea lui de acționar majoritar la Hidroelectrica, nu a fost ferm în luarea unei decizii. Au fost mai multe variante de listare, similare cu IPO-urile derulate de către stat în cazul Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica, etc, dar nu s-a concretizat niciuna. În final, a acceptat varianta propusă de către FP, dar cu condiția ca sa nu fie listare dublă (pe BVB si LSE – London Stock Exchange – listare prin GDR-uri), ci doar pe BVB.”

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Compania exploatează un număr de 187 de centrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Într-un an hidrologic mediu, Hidroelectrica asigură 30% din totalul producţiei naţionale de energie electrică.

Acţionarii companiei sunt Statul român, prin Ministerul Energiei, cu 80,06% din acţiuni, şi Fondul Proprietatea, cu 19,94%.

Iar aceste acțiuni, ale Fondului Proprietatea, sunt cele care vor fi listate la BVB în luna iulie.

Estimările privind valoarea ofertei publice de acțiuni a Hidroelectrica sunt cuprinse între 1 și 2,5 miliarde de euro.

Agenția Reuters, de exemplu, citează o sursă apropiată acestui subiect care spune că producătorul român de energie Hidroelectrica își propune să strângă peste 1 miliard de euro în ceea ce se anunță a fi una dintre cele mai mari oferte publice inițiale (IPO) din Europa de până acum.

Băncile de investiții vor începe să primească ordine de cumpărare de acțiuni de la investitori după ce autoritatea locală de supraveghere a valorilor mobiliare va aproba prospectul pentru vânzarea acțiunilor.

Oferta va include acțiunile existente deținute de Fondul Proprietatea, un fond de investiții administrat de managerul american de active Franklin Templeton.

Fondul și-a evaluat participația de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro în luna aprilie, ceea ce implică o valoare a capitalului propriu al companiei de peste 10 miliarde de euro, notează Reuters.

Deși guvernul român nu vinde acțiuni, oferta publică inițială face parte dintr-un acord încheiat cu Uniunea Europeană (PNRR) pentru a asigura fonduri de redresare post-pandemică.

La rândul său, Bloomberg scrie că Hidroelectrica se uită spre fondurile de pensii, care controlează active în valoare de 22 de miliarde de dolari, pentru listarea sa la bursă. Oferta publică de la BVB ar putea să strângă circa două miliarde de dolari, spun sursele Bloomberg.

Cel mai mare producător de energie regenerabilă din România se gândeşte să ofere un randament cuprins între 20% şi 12% pentru a atrage cumpărători, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. În opinia Bloomberg, valoarea Hidroelectrica este de 12 miliarde de dolari.

Așa cum observau și brokerii consultați de Economedia, chiar dacă Hidroelectrica nu va primi niciun ban de pe urma IPO-ului, o listare cu succes i-ar creşte vizibilitatea şi i-ar da acces la o gamă mai largă de investitori.

Brokerul Mihai Chișu estimează că suma atrasă prin listare ca va fi mult mai mare decât 1 miliard de euro. „Mă aștept să văd suprasubscriere. Cred că 2 miliarde de euro este foarte posibil.”

Iar Marcel Murgoci, Director Operațiuni la Estinvest, notează că „în presa de specialitate s-au vehiculat diferite cifre referitoare la valoarea pachetului deținut de către Fondul Proprietatea: de la valoarea de 2 mld euro la 2,5 mld euro. KPMG a evaluat respectivul pachet de acțiuni la 2,194 miliarde euro. Aceste cifre se aplică în condițiile în care Fondul Proprietatea ar scoate la vânzare și ar vinde întreg pachetul de acțiuni deținut la Hidroelectrica.”

La rândul său, Mihai Chișu crede că va fi cea mai de succes ofertă și piața de capital românească se va schimba decisiv în bine.

De altfel, și preşedintele BVB, Radu Hanga, spune că „va fi un eveniment care ne va duce pe prima pagină a ziarelor. Şi nu e vorba doar despre România. Probabil că va fi o listare, vorbesc despre Hidroelectrica, o listare care ne va aduce mai aproape de statutul de piaţă emergentă pe lista Morgan Stanley Capital International”.

În opinia sa, această listare va însemna un flux suplimentar de capital către economia locală.

„Aş zice că se întâmplă lucruri bune pe bursa românească şi aş spune că antreprenorii români se uită cu mult mai mare atenţie la ceea ce se întâmplă aici. Şi ca să repet un lucru pe care noi îl tot spunem, nu este vorba doar despre finanţare. Sigur, bursa e un canal de finanţare, dar pe de altă parte, începe tot mai mult să fie percepută ca o scenă”, a susţinut şeful BVB.

Iar Marcel Murgoci, Director Operațiuni la Estinvest, subliniază că „unul din beneficiile listarii la bursă îl reprezintă publicitatea gratuită. Astfel, Hidroelectrica, prin listare, își va asigura publicitate pe termen lung în presă și în rândul consumatorilor. Astfel, cei aproximativ 500 de mii de clienți ai Hidroelectrica vor avea, probabil, de gând să participe la IPO, iar pe de altă parte vor rămâne fideli societății, în calitatea lor de acționari persoane fizice, rămânând clienți ai Hidroelectrica.”

Brokerul Mihai Chișu a explicat și de ce Hidroelectrica va fi capabilă să atragă mai multe categorii de investitori: „Hidroelectrica este și va rămâne una dintre cele mai solide și profitabile companii românești, va rămâne o deținere de portofoliu pentru toate tipurile de investitori. Este un dividend player și are și atribute “green”, ceea ce o avantajează foarte mult în procesul de selecție al marilor investitori globali.”

Acționarul majoritar al Hidroelectrica rămâne în continuare statul român, prin Ministerul Energiei, cu 80,06% din acţiuni. La audierile din parlament pentru noul guvern condus de Marcel Ciolacu, deputatul PNL, Sebastian Burduja, propus pentru ministerul Energiei, a fost întrebat și crede despre listarea Hidroelectrica.  El a spus că este un lucru bun și s-a declarat un fan al Bursei de Valori: „Este un jalon în PNRR discutăm și e foarte important pentru mulți să înțeleagă de listarea pachetului pe care îl are deja Fondul Proprietatea. Deci nu este, este vorba de acțiuni care sunt în proprietatea statului român. Eu personal sunt un fan al Bursei de Valori București. Bursa, piața de capital în sine sunt mecanisme prin care românul de rând poate economisi mai mult decât dacă și-ar ține banii în bancă sau dacă și-ar ține banii la saltea. Și asta puteți să vedeți urmărind indicii bursieri. Faptul că după foarte mulți ani de zile vom avea un IPO, o listare a unei companii mari în România pe bursa de Valori București și doar pe Bursa de Valori București este un lucru absolut minunat, repet, accesul românului de rând la niște acțiuni important într-o companie importantă a statului român, care poate să-i aducă niște dividende și, de asemenea, creșterea în sine a pieței de capital. Deci, da, cred că este o măsură bună, nu înseamnă că ne vindem țara, înseamnă că dăm românilor posibilitatea să investească în companiile strategice ale statului român și să-și înmulțească agoniseala”, a concluzionat Sebastian Burduja.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cel mai bun investitor tot statul roman este. Sa dea Domnul sa nu se listeze. Daca tot se trambiteaza de retehnologizare si reindustrializare, sa inceapa cu Hidrelectrica odata !
    Sa ramana banii in tara ca n-am nevoie de hoti in plus degizati in “investitori”.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.