Care vor fi cele mai bine plătite joburi în 2023: IT-ul rămâne în continuare în top/ Românii, reticenți în 2023 să se angajeze în domenii precum HoReCa și turism

joburi, loc de munca, recrutare

Joburile din IT vor rămâne și în 2023 cele mai bine plătite locuri de muncă, salariul mediu în acest domeniu fiind de 6.000 de lei net în România. În topul domeniilor privind cele mai căutate joburi pentru 2023, acestea se vor menține asemănătoare cu cele din 2022: retailul, serviciile, industria de call center / BPO și telecom vor domina clasamentul, sunt de părere reprezentanții celor două platforme de joburi eJobs și BestJobs. 

„Joburile din IT sunt cel mai bine plătite și vor rămâne în top și anul viitor. Cel mai bine plătite sunt pozițiile de senior care cer atât cunoștințe tehnice dar și abilități de coordonare și management. Câteva dintre aceste poziții sunt Data Engineer, pentru care un candidat poate câștiga 2.900 euro net lunar, Dezvoltator software, cu un salariu de 2.500 euro, Inginer DevOps sau Inginer ERP, ambele remunerate cu 2.700 euro și Business Analyst, care poate accesa un salariu mediu de 2.000 euro”, a declarat Ana Vișian, marketing manager BestJobs România.

Bogdan Badea, CEO-ul eJobs este de părere că în continuare contextul economic va avea un cuvânt greu de spus, „astfel încât este posibil să vedem un val de prudență în schimbarea locului de muncă în condițiile în care vor apărea dezechilibre economice. Cei mai mulți însă vor dori să păstreze o linie de continuitate. Chiar dacă schimbă angajatorul vor dori să-și păstreze domeniul și poatechiar poziția”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În 2023 nu se va schimba topul domeniilor de interes pentru candidați, ci mai degrabă vom observa tendința candidaților de a aplica și a avea o carieră multidisciplinară, adică îmbinarea a două sau mai multe domenii de activitate într-unul singur, spune Ana Vișian.

„Ritmul cu care apar poziții noi a crescut, iar acest lucru s-a datorat în principal evoluției tehnologice. Mai exact, automatizarea, folosirea inteligenței artificiale în tot mai multe domenii, nevoia de proceduri privind securitatea online au creat noi roluri cheie în companii, care necesită un profil flexibil al candidatului, care să dețină cunoștințe și experiență în domenii și sectoare diferite. Această direcție facilitează și reconversia profesională, deoarece angajații care vor să schimbe domeniul de activitate au tot mai multe oportunități care implică să-și folosească abilitățile și cunoștințele profesionale deja dobândite într-un alt domeniu.  Totodată, alinierea României la normele și cerințele Uniunii Europeane, privind energia regenerabilă spre exemplu, determină o creștere a cererii de specialiști. În acest sens, vedem că a crescut cererea de ingineri electricieni și tehnicieni specializați pe energie regenerabilă/ panouri fotovoltaice”, precizează Ana Vișian.

Vânzările, IT/Telecom, Inginerie, Financiar/Contabilitate și Producție/Logistică au fost în topul domeniilor în care s-au făcut cele mai multe angajări în 2022. Potrivit platformei BestJobs, acestea sunt totodată și domeniile care au cel mai mare deficit de specialiști. Și în 2023, problema lipsei de specialiști o să continue, iar companiile din Vânzări, Inginerie și Tehnic o să caute activ candidați potriviți. 

„În 2022 au fost postate aproximativ 400.000 de joburi pe eJobs.ro, domeniile cu cele mai multe poziții deschise fiind retail, servicii, industria alimentară, turism, call center / BPO și transport / logistică. În ceea ce privește aplicările, cei mai mulți candidați au depus CV-urile pentru joburile din retail, call center / BPO, IT/ telecom, servicii și banking. 10 milioane de aplicări au fost înregistrate pe parcursul anului 2022”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

Românii, reticenți în continuare să se angajeze în domenii precum HoReCa și turism

Bogdan Badea spune că 2022 a fost un an bun pentru toate domeniile, cu angajări multe, dar și creșteri salariale. Cu toate acestea, încă rămâne o oarecare reticență față de domenii precum HoReCa și turism, în urma impactului masiv de care s-au lovit angajatorii și angajații în ultimii doi ani.

Pe de altă parte, Ana Vișian este de părere că nu există o reticență față de un anumit domeniu, cât mai degrabă o importanță tot mai mare acordată transparenței salariale, astfel că atunci când își caută un loc nou de muncă, 98% dintre români vor să știe salariul chiar din anunțul jobului pentru care aplică. De asemenea, în ceea ce privește provocările de anul acesta, costurile tot mai mari resimțite de către români îi determină să se îndrepte către angajatori pentru soluții care să îi susțină financiar și nu numai în această perioadă.

Reconversie profesională și în 2023: Către ce domenii se pot îndrepta candidații?

Reprezentanții BestJobs transmit că cei care doresc să facă această reconversie profesională se pot îndrepta către domenii unde nevoia de specialiști este în continuare mare, precum IT, tehnicieni și specialiști, financiar/contabilitate/logistică. În acest sens, pe piață sunt multe cursuri și acreditări care facilitează o tranziție către un astfel de domeniu.

„Totodată, domeniile Vânzări și Administrativ sunt foarte ofertante din punct de vedere al ofertelor numeroase de angajare, ceea ce scurtează foarte mult procesul de căutare a unui job. În plus, faptul că profilul rolurilor din aceste domenii se concentrează pe abilități soft – comunicare, planificare, organizare – facilitează reconversia profesională într-un astfel de domeniu”, precizează Ana Vișian.

Pe lângă IT, vor fi în continuare căutați candidații care se vor orienta spre meserii foarte specifice: instalatori, electricieni, barmani, barista, cofetari, patiseri și șoferi, transmite Bogdan Badea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. E “normal” ca in IT sa fie salarii mari. Ca sa momeasca prostimea sa le faca soft uti si jocuri ptr vremile ce urmeaza…ca doar se cere digitalizare. Pai cu cin’ s o faci daca nu cu IT isti creduli si spalati pe creier care se vand ca iuda ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.