Carrefour a decis să pună capăt interesului său într-o posibilă alianţă cu Auchan, după ce retailerii francezi au avut discuţii exploratorii în ultimele luni, a anunţat publicaţia Le Figaro, citată de Agerpres.
Decizia a fost luată joi de Comitetul strategic al Carrefour, la recomandarea directorului general Alexandre Bompard, care a considerat că un potenţial acord cu Auchan ar fi prea complex, susţine Le Figaro.
Reprezentanţii Carrefour şi Auchan nu au comentat informaţia.
O altă publicaţie franceză, Le Monde, informa luna trecută că Bompard examinează opţiuni pentru consolidarea sectorului, iar grupul său a avut discuţii cu familia Mulliez, care controlează Auchan.
Le Monde a precizat că, atât Carrefour, cât şi Auchan au refuzat să comenteze informaţiile privind discuţiile dintre cele două companii privind o posibilă tranzacţie. De asemenea, Ministerul de Finanţe de la Paris nu a dorit să comenteze.
În iunie, Carrefour anunţa că a început să ia în considerare o posibilă consolidare, sau vânzări de active, sau alianţe ale subsidiarelor sale străine, dar nu a luat o decizie privind vânzarea oricăror active.
În ianuarie, Alimentation Couche-Tard din Canada a renunţat la oferta sa de 16,2 miliarde de euro pentru Carrefour, după ce Guvernul francez s-a opus tranzacţiei, citând temeri privind securitatea alimentară.
Luna trecută, Carrefour a anunţat că doi reprezentanţi ai Financiere Agache, Alexandre Arnault şi Nicolas Bazire, au demisionat din funcţia de membri ai Consiliului de Administraţie. Demisiile vin după ce miliardarul Bernard Arnault a vândut participaţia de 5,7% pe care o deţinea la Carrefour, prin holdingul său Financiere Agache, obţinând 724 milioane de euro în urma tranzacţiei.
De asemenea, Carrefour a anunţat că-l va numi pe Arthur Sadoun, preşedinte-director general al companiei de publicitate Publicis, ca director şi membru independent al Board-ului, iar aprobarea numirii ar putea fi făcută la viitoarea adunare a acţionarilor.
Decizia lui Bernard Arnault de a-şi vinde participaţia este surprinzătoare, ţinând cont de atractivitatea realinierii geografice a Carrefour, afacerile din Taiwan şi Europa de Est urmând probabil să fie vândute pentru ca grupul să se concentreze pe pieţele sale de bază din Europa Occidentală şi Brazilia, a apreciat Bryan Garnier, analist la Clement Genelot. Acesta consideră că decizia reprezintă un semnal negativ.
Carrefour a realizat o cifră de afaceri de 78,609 miliarde de euro în 2020, în creştere cu 7,8% în termeni comparabili faţă de 2019. La finele anului trecut, grupul Carrefour avea un număr total de 13.048 magazine, dintre care 369 în România.