Cât au cheltuit marile partide perdante la prezidențiale (PSD, PNL, AUR, UDMR): 69 de milioane de lei, din care 44 milioane doar pe propagandă în online, radio, TV, presă / Partidele au preferat să păstreze marea parte a subvențiilor și să folosească mai mult bani privați care pot fi rambursați de la AEP

BUCURESTI - ALEGERI 2024 - ILUSTRATIE VOT - PREZIDENTIALE SI REF Foto: Inquam Photos / George Călin

Principalele partide parlamentare care au pierdut alegerile prezidențiale de anul acesta (PSD, PNL, AUR, UDMR) au cheltuit în total aproape 69 de milioane de lei în campania pentru cea mai înaltă funcție din stat, din această sumă doar 7,75 milioane lei reprezentând subvenții, în condițiile în care partidele preferă să păstreze subvențiile și să finanțeze campaniile din bani privați, pe care și-i recuperează ulterior prin rambursări, potrivit Expert Forum. De menționat că cele patru partide au primit în 2024 suma de peste 375,54 milioane de lei de la stat. Din acestea, 52,5 milioane de lei reprezintă suma primită de UDMR în calitate de formațiune a unei minorități naționale, Uniunea preferând această categorie deoarece subvenția este mai mare decât cea pentru partid parlamentar.

Foto: Expert Forum

Din transferuri, partidele politice care au participat la prezidențiale au declarat, la Autoritatea Electorală Permanentă, 101 de milioane de lei până pe 22.11.2024. Subvențiile reprezintă 15% din totalul fondurilor declarate de competitori în campanie la AEP, o valoare mult mai redusă comparativ cu alegerile din 2019, când campania lui Klaus Iohannis a fost finanțată doar din subvenții, iar cea a candidatului PSD, Viorica Dăncilă, a fost în mare finanțată din subvenții, potrivit EFOR.

Foto: Expert Forum

Cel mai mult a declarat, în această campanie pentru prezidențiale, PSD, adică 66 de milioane de lei (valoare maximă), doar din surse private. Cea mai mare parte a banilor au fost declarați în primele zile de campanie. Aceasta în condițiile în care Partidul Social Democrat a primit, în 2024, de la stat, peste 127,4 milioane de lei din subvenție.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

PNL a declarat 10 milioane de lei, din care 7,3 mil lei subvenții. PNL a primit 103 milioane de lei în 2024 din subvenția de la stat.

AUR a declarat 4,4 milioane de lei, din care doar 455 mii de lei subvenții. Partidul a obținut în total 29 de milioane de lei în 2024, ca urmare a repartizării subvențiilor.

UDMR a declarat exclusiv fonduri private – 1,7 milioane de lei, din donații.

PSD a înregistrat la AEP facturi de 49 de milioane de lei, PNL de 14,3 milioane de lei, AUR de 4,3 milioane de lei iar UDMR a cheltuit 1,1 milioane de lei. Este de remarcat că PNL a cheltuit mult sub sumele declarate în 2019, pentru campania lui Klaus Iohannis (care a declarat 18 de milioane de lei în 2019), în condițiile în care la PSD valoarea a crescut de mai mult de două ori, notează EFOR.

Împărțirea cheltuielilor făcute de principalele partide pierzătoare

PSD

28% din bani s-au cheltuit pe propagandă în mass media (13 milioane de lei) iar 38% pe online (18 milioane de lei). Pentru propagandă TV, partidul a plătit, pe 4 noiembrie, 10 milioane de lei către Concept Media Management SRL.

-Contractele pentru servicii online au fost împărțite între mai multe firme, din care cea mai mare parte a mers la THE PLAN B CONCEPT SRL (7,4 milioane de lei) și VERTIGO EVENTS SRL (6,7 milioane de lei). Prima dintre ele este deținută de Cezar Batog Bujenita, care a împrumutat partidul în 2021 cu 445 mii de lei. Vertigo Events SRL este înființată în 2015, deținută de Gabriel Radu Constantinescu, iar anul trecut avea 2 angajați. Între 2020 și 2023 acționar a fost și Batog Bujenita Cezar.

-Pentru tipărituri a plătit 3,6 milioane de lei, dintre care 2,1 milioane lei către Poșta Română. Social-democrații au dat 11,5 milioane de lei către Dinamic Prodcom SRL pentru vestimentație, societate deținută de primarul PSD al comunei Crâmpoia din Olt.

PNL

-A cheltuit câte 52% din bani pe online (7,5 milioane lei) și 21% pentru radio/tv/presă (2,9 milioane lei). Pentru online, o parte semnificativă din bani au fost împărțiți între AVANDOR INTERNATIONAL SRL (4,3 milioane lei) și CASIMO SIBINVEST SRL (2 milioane lei) – deținută de Vlascu Adrian-Casian, fost consilier local la Sibiu din partea PNL.

AUR

-A cheltuit 58% din bani pe campanii online (2,5 milioane de lei), din care 1,6 milioane lei au mers către FOLLOW DIGITAL SOLUTIONS SRL.

-Pentru afișe și printuri, AUR a lucrat cu DGI MULTIMEDIA DESIGN SRL (1,1 milioane lei), una dintre firmele care s-a ocupat și în trecut de comunicarea partidului.

35% din bani – 1,5 milioane lei – au mers la tipărituri și afișe. Tot pentru tipărituri a lucrat și cu Poșta Română – 400.000 lei.

Călin Georgescu (independent) a câștigat primul tur al prezidențialelor cu peste 2,12 milioane de voturi (22,94%), urmat de Elena Lasconi (USR), care a obținut peste 1,77 milioane de voturi (19,18%), la mică distanță de Marcel Ciolacu (PSD), care a obținut 19,15% din voturi. Primii doi merg în turul doi, care va avea loc pe data de 8 decembrie.

George Simion (AUR) s-a clasat pe locul 4 cu 13,86% din voturi (peste 1,28 milioane). Nicolae Ciucă (PNL) l-a urmat cu 8,79% din voturi (aproape 812 mii de alegători). Iar Kelemen Hunor (UDMR) a obținut 4,5% din voturile exprimate (peste 416 mii de alegători).

Din totalul de cheltuieli declarate de toți competitorii electorali, pe categorii, cel mai mult s-a cheltuit pentru online (50%), radio/tv/presă scrisă (21%), print (7%). În categoria altele (19%) intră diverse servicii, incluzând vestimentație pentru voluntari, consultanță etc, mai arată Expert Forum în raportul său.

Însă Călin Georgescu nu a declarat venituri și cheltuieli și a confirmat acest fapt și în intervenții publice. Există însă indicii care conduc la ideea că nu s-ar fi putut face o campanie fără costuri, potrivit think-tank-ului.

În data de 20.11.2024, Biroul Electoral Central, printr-o decizie legată de o contestație confirmă faptul că s-au distribuit materiale electorale fără codul mandatarului financiar. Conform unei analize EFOR, Călin Georgescu a realizat în ultimele două luni viralitatea construită de trei dintre primii candidați în 11 luni. Studiul arată că „Un exemplu îl reprezintă campania #echilibrușiverticalitate cu 2,4 milioane vizualizări, unde influenceri îl descriu după un script copy-paste pe Călin Georgescu, fără a-l nominaliza, dar folosind caracterizările pe care și le face chiar el”.

O investigație G4media și Info Sud Est arăta o rată foarte mare de viralizare și o posibilă campanie concertată, cu comportament inautentic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. De ce USR nu este menționat în titlu ? De ce apare doar în grafice și în text lipsește orice comentariu ?
    În rest numai de bine.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.